logo

Kunstig intelligens skal gi mer rettferdig og effektiv helsestyring i kommunene

Nasjonalt senter for e-helseforskning har fått 800 000 kroner fra Forskningsrådet til prosjektet «Bærekraftig styring av kommunal helse- og omsorgstjeneste». Målet er å bruke kunstig intelligens (KI) for å gjøre fordelingen av helsetjenester enklere, mer rettferdig og bedre tilpasset brukernes behov.

(Illustrasjonsfoto fra Colourbox)
(Illustrasjonsfoto fra Colourbox)

Nye verktøy for fremtiden

Prosjektet er initiert og utviklet av Vestvågøy kommune i samarbeid med flere kommuner, fylkeskommuner og forskningsorganisasjoner for å møte utfordringene som følger av en eldre befolkning.

Om 15 år vil antall innbyggere over 80 år dobles, og det krever smartere løsninger i helse- og omsorgstjenestene. Målet er å finne bærekraftige metoder som både avlaster helsepersonell og gir innbyggerne rask og forståelig informasjon.

KI for enklere og mer rettferdig tildeling

I arbeidspakke 4, som ledes av Nasjonalt senter for e-helseforskning, skal vi teste og tilpasse KI-baserte beslutningsstøttesystemer. Disse skal hjelpe kommunene med å tildele tjenester mer effektivt, for eksempel hjemmehjelp eller transportstøtte. KI-en skal sørge for en jevnere fordeling av ressurser, slik at alle får like god tilgang til tjenestene.

– Enkelt sagt skal vi bruke KI for å gjøre tildelingsprosessen raskere, mer effektiv og mer rettferdig, sier Therese Olsen Svenning i Nasjonalt senter for e-helseforskning.

Fra tunge manuelle prosesser til smarte løsninger

I dag er saksbehandlingen ofte manuell, tidkrevende og ujevn. KI-løsningen skal automatisere mye av dette arbeidet, slik at helsepersonell slipper tunge, administrative oppgaver. Dermed får de mer tid til pasientbehandling, mens brukerne får raskere svar på et språk de forstår.

Nasjonalt senter for e-helseforskning har fått innvilget 800 000 kroner av Forskningsrådet fordelt over 3 effektive år med arbeid.

Et bredt samarbeid for bedre helsetjenester

– Jeg er glad for den store interessen for å forske i kommunene. Nå får vi mange prosjekter som er tett på folks hverdag, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel. Prosjektet er et viktig skritt mot smartere og mer bærekraftige helsetjenester for fremtiden.

I tillegg til Vestvågøy kommune og Nasjonalt senter for e-helseforskning, deltar flere kommuner i Lofoten i prosjektet, sammen med Handelshøyskolen Nord Universitetet, UiT-senter for omsorgsforskning, Nordlandssykehuset HF, Helsefellesskapet for Lofoten, Vesterålen og Salten, USHT Nordland, Brystkreftforeningen i Lofoten og Prostatakreftforeningen i Lofoten.

Dette brede samarbeidet skal sikre at KI-systemet blir testet og forbedret i et reelt miljø, der mange aktører og brukergrupper bidrar med sine erfaringer.