Norges erfaringer med e-helse blir tatt i bruk i Nigeria
I Tromsø, finner du forskere som ivrig studerer bruk av mobile enheter og annen teknologi for å forbedre helsetjenester. I Abuja, Nigeria, finnes et senter med akkurat de samme målene.
![Luis Marco-Ruiz og Owajoba Williams](https://ehealthresearch.no/files/images/IMG-20240323-WA0023-crop.jpg)
- Gjennom dette samarbeidet, kan vi hjelpe dem til å unngå fallgruvene som Norge har gått i, sier seniorforsker Luis Marco-Ruiz ved Nasjonalt senter for e-helseforskning. Han legger til at siden de er i startgropen med e-helse, kan hver eneste liten endring ha stor betydning.
Sammen skal sentrene utvikle løsninger for telemedisin som krever minimalt med internettilgang. I tillegg skal de benytte kunstig intelligens til å kjempe mot epidemier som malaria og tuberkulose.
- En av utfordringene som Norge sliter med i e-helse, er alle de gamle datasystemene våre. Våre afrikanske partnere har ikke det problemet. De kan være mye smidigere enn oss, og potentielt få til en mye raskere utvikling, fortsetter Marco-Ruiz.
Samarbeidet kommer også til å øke kunnskapen blant afrikansk helsepersonell om digitale verktøy som de kan bruke og dele med pasientene sine.
Samarbeidsavtalen legger vekt på tiltak som kan ha både umiddelbare og langtidsvirkende effekter i Nigeria og andre afrikanske land.