Forskningsetiske prinsipper
Nasjonalt senter for e-helseforskning er et fritt og uavhengig forskningssenter. Vi legger anerkjente forskningsetiske prinsipper til grunn for vår virksomhet.
Nasjonalt senter for e-helseforsknings leveranser må være relevante og nyttig for sektoren. Vi skal ivareta samfunnets behov for kunnskap på e-helsefeltet gjennom forskning og forskningsbaserte kunnskapsoppsummeringer eller utredninger. Vi balanserer vår rolle som nasjonalt forskningssenter med grundig forskning og dekker samtidig myndighetenes behov for rask oppsummert kunnskap.
For å sikre at prosjektene våre er relevante og nyttige for sektoren samarbeider vi med myndighetsorganer. Samarbeidet tar form av følgeforskning på sektorens prosjekter, kunnskapsoppsummeringer eller innhenting av relevant forskning til prosjektene. I alle tilfeller står forskningen på egne ben, og det er kun senteret som er ansvarlig for våre leveranser.
For å tydeliggjøre hva det betyr at Nasjonalt senter for e-helseforskning er uavhengig, har vi formulert prinsipper for samarbeid med direktorater eller andre myndighetsorganer.
- Vi igangsetter prosjekter på eget initiativ, og står selv ansvarlig for både formulering av forskningsspørsmål, problemstillinger og gjennomføring av prosjektene. Dersom samarbeidende myndighetsorganer eller andre prøver å påvirke problemstilling, metodevalg eller konklusjoner, er det i strid med anerkjente forskningsetiske prinsipper.
- Vi publiserer all forskning i egnede former.
- Myndighetenes styrer senteret gjennom formelle styringslinjer, i siste instans fra Helse- og omsorgsdepartementet via oppdragsbrev eller lignende.
- Vi tar i noen sammenhenger på oss prosjekter som kan beskrives som oppdragsforskning. Da gjelder de vanlige prinsippene for oppdragsforskning som beskrevet av De nasjonale forskningsetiske komitéene.
- Samarbeidspartnere har ofte behov for raske leveranser, sett i sammenheng med eksterne faktorer. Når vi bidrar i slike prosjekter må rammer, begrensninger og forbehold være tydelige i både kommunikasjon med samarbeidspartner/oppdragsgiver og i leveransene som kommer ut av prosjektet.
I samarbeidet med Direktoratet for e-helse gjelder rollefordelingen som beskrevet av Helse- og omsorgsdepartementet og behandlet i styringsgruppesak 5-2017 (legg på lenke til styringsgruppens side). Direktoratet for e-helse skal beskrive de nasjonale behovene for kunnskap, og Nasjonalt senter for e-helseforskning skal på eget initiativ og etter egen vurdering starte prosjekter som støtter sektorens kunnskapsbehov.