logo

Et steg nærmere nytt rammeverk for evaluering av digital helseteknologi i Europa

Forskerne fra Nasjonalt senter for e-helseforskning og Det Norske Veritas (DNV) møttes i Tromsø for å legge grunnlaget for et nytt europeisk rammeverk for trygg digital helseteknologi.

Engasjerte forskere under workshopen i Tromsø (Foto: Hasse Berntsen)
Engasjerte forskere under workshopen i Tromsø (Foto: Hasse Berntsen)

Den 21. august samlet forskere seg i Tromsø for å ta et viktig skritt i arbeidet med det Europeiske forskningsprosjektet EDiHTA. Målet er å utvikle et rammeverk som sikrer at digital helseteknologi som tas i bruk i Europa, oppfyller strenge krav til sikkerhet, personvern, effektivitet og etikk.

- Forskere fra Nasjonalt senter for e-helseforskning og Det norske Veritas (DNV) analyserer og drøfter hvordan EUs lovgivning på kunstig intelligens, datasikkerhet og styring bør inkluderes inn i et nytt system for å vurdere ny teknologi som skal tas i bruk i helsetjenesten, sier seniorforsker Kari Dyb i Nasjonalt senter for e-helseforskning.

Teknologi i rask endring

Teknologien utvikler seg raskere enn noen gang, og det dukker stadig opp nye digitale løsninger for helsetjenesten. Men hvordan kan vi være sikre på at disse løsningene virkelig er gode og trygge nok? EU har lenge forsøkt å standardisere metodene for evaluering av e-helse, men mangelen på et samkjørt europeisk rammeverk gjør det vanskelig å vurdere teknologiens reelle verdi.

EDiHTA-prosjektet, ledet av Università Cattolica i Italia, har som mål å løse denne utfordringen ved å utvikle et rammeverk som integrerer EUs nye reguleringer innen kunstig intelligens og cyber sikkerhet i dagens rammeverk for å vurdere nye teknologier i helsetjenesten.

- Det var en svært konstruktiv workshop i Tromsø. Vi fikk diskutert både metodologi og foreløpige funn fra arbeidet vi har gjort så langt. Selv om vi jevnlig møtes på Teams, er det viktig å sees ansikt til ansikt. Det er samtidig stas å få vise frem Tromsø på en slik vakker sensommerdag, sier Dyb.

Kunstig intelligens og datasikkerhet

Kunstig intelligens (KI) kan frigjøre ressurser i helsetjenesten, men det er avgjørende at KI implementeres på en måte som ivaretar sikkerheten. I samarbeid med DNV analyserer Nasjonalt senter for e-helseforskning hvordan EUs regelverk for datasikkerhet og personvern skal inkorporeres i det nye rammeverket for Health Technology Assessment (HTA).

- Vi skal sikre at de nye digitale løsningene oppfyller nødvendige krav, samtidig som de bidrar til en bærekraftig og effektiv helsetjeneste, sier Dyb.

Et helhetlig europeisk rammeverk

Over de neste fire årene vil 16 partnere fra akademia, helsetjenesten og næringslivet jobbe sammen for å utvikle et interaktivt, inkluderende og innovativt rammeverk. Dette rammeverket vil støtte beslutningstakere på alle nivåer, fra helsepersonell til politikkutformere.

Prosjektet innebærer også testing av det digitale HTA-verktøyet i pilotprosjekter ved store europeiske sykehus, inkludert Vestre Viken i Norge.

Mot en mer målrettet helsetjeneste

EDiHTA skal gi helsepersonell verktøyene de trenger for å ta informerte beslutninger. I en offentlig helsetjeneste med begrensede ressurser kan et slikt rammeverk være avgjørende for å sikre at investeringene gir mest mulig verdi til pasientene.

Dette prosjektet representerer et viktig steg mot en fremtid der digital helseteknologi kan vurderes og implementeres på en måte som sikrer både pasientsikkerhet og effektiv ressursbruk.

👉 Les mer om EDiHTA-prosjektet