Når KI sjekker puppene dine
Mammografiprogrammet har jobbet hardt i flere år med å utvikle en algoritme for å sjekke for brystkreft. Men problemer dukker opp når de vil ta kunstig intelligens i bruk i klinikk. Her deler de erfaringene sine, slik at andre slipper å gå i de samme fellene.
Kreftregisteret ønsker å tilby trygge screeninger i Mammografiprogrammet. Det er behov for å vite hva vi gjør før vi implementerer kunstig intelligens.
Hvert år sjekkes 250 000 damer for brystkreft som en del av Mammografiprogrammet. Dette tilsvarer 1 million bilder. Hvert bilde blir undersøkt av to radiologer. Dette er altså en enorm mengde arbeid.
Derfor ønsker Kreftregisteret å bruke kunstig intelligens til å forbedre arbeidsflyten og redusere belastningen på radiologene.
På dette webinaret vil du få høre hvordan Norsk Regnesentral og Kreftregisteret har samarbeidet om å lage algoritmen. De vil også fortelle om hvordan de har gjenbrukt dataene og utført analyser med CE-merkede KI-algoritmer. Nå går de i gang med studier for å etablere kunnskap og kvalitetsparametre til bruk ved fremtidig implementering. Fremover, hvilke utfordringer ser de med å innføre kunstig intelligens i klinikk?
Presentasjon ved seksjonssjef Solveig Hofvind fra Kreftregisteret.
Solveig Hofvind er leder for mammografiseksjonen i Kreftregisteret, og har siden 2013 vært leder for det nasjonale Mammografiprogrammet, der kvinner i aldersgruppen 50 til 69 år inviteres til mammografiscreening annethvert år. Hofvind jobber i tillegg med forskning innen brystkreft og screening, med hovedfokus på epidemiologiske apsekter, kunstig intelligens, risiko og prognose, diagnostikk og behandling. Hun er engasjert i en rekke nasjonale og internasjonale forskningssamarbeid. Hofvind har 15 års erfaring som radiograf innenfor brystkreft og mammografi. Hun har et hovedfag med tema fysisk aktivitet og risiko for brystkreft fra Norges Idrettshøyskole. I 2005 disputerte hun for graden Dr. Philos ved Universitetet i Oslo. Hun ble godkjent som professor i 2010. Hofvind har også en stilling som professor i radiografi ved UiT Norges arktiske universitet.
Opptak
Du kan laste ned podkasten til mobilen din på Apple Podcasts, Spotify eller Podbean. Søk etter "Norwegian Centre for E-health Research".