Nordiske eksperter samlet i Tromsø for å forme fremtidig deling av helsedata
Nasjonalt senter for e-helseforskning har invitert eksperter fra Finland, Sverige og Norge til Tromsø for å utforske veien mot implementeringen av et felles nordisk helsedataområde (NHDS) på Nordkalotten. Sammen diskuterer de fremtiden for deling og bruk av helsedata på tvers av landegrensene.
Digital transformasjon krever samarbeid
Den digitale transformasjonen av helse- og omsorgstjenestene krever mer enn bare teknologiske løsninger. Tilgang til data, standardisering, interoperabilitet, tilstrekkelig datakraft og et lovverk som støtter denne utviklingen er avgjørende.
Felles europeisk helsedataområde
I 2022 lanserte EU-kommisjonen et lovforslag for et felles europeisk helsedataområde – European Health Data Space (EHDS).
EHDS er et økosystem bestående av lovverk, felles standarder, praksiser, infrastrukturer og styringsmekanismer.
Målet er å fremme sikker tilgang til og utveksling av helsedata på tvers av landegrenser, gi innbyggere større kontroll over egne helsedata, og skape en sikker ramme for bruk av helsedata til forbedring av helsetjenester, forskning og innovasjon.
Foreløpig viser forskningen i det nordiske prosjektet at aktører i Sverige og Finland har større kunnskap om EHDS enn vi har i Norge. Dette understreker behovet for økt samarbeid og kunnskapsdeling.
Hvor moden er Nordkalotten for EHDS?
Et sentralt spørsmål er hvor forberedt er Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland for innføringen av EUs politikk for deling av helsedata gjennom EHDS-forordningen?
Samlingen i Tromsø gir deltakerne en mulighet til å vurdere regional modenhet og identifisere nødvendige steg for å tilpasse seg de kommende endringene.
Deling av helsedata over landegrensene
Formålet med dette nordiske prosjektet er å styrke både lokalt og regionalt samarbeid om deling av helsedata på tvers av landegrensene. Ved å øke kapasiteten til å utnytte slike data og minimere hindringene for deling og gjenbruk av informasjon, sikter man mot en mer effektiv og sammenhengende helsetjeneste i Norden.
Urfolkskomponent
En viktig del av prosjektet er å undersøke hvor kjent og forberedt innovasjons- og forskningsaktørene i det samiske miljøet på Nordkalotten er for en fremtidig innføring av et felles nordisk helsedataområde?
Selv om det har vært utfordrende å få informanter i Sverige og Finland, har gjennomførte intervjuer i Norge gitt verdifull innsikt for både det samiske miljøet og norske myndigheter.
Veien videre
Samlingen i Tromsø markerer et betydningsfullt skritt mot tettere nordisk samarbeid om helsedata. Gjennom felles innsats og deling av ekspertise, jobber deltakerne mot en fremtid der helsedata effektivt og trygt kan deles og brukes på tvers av landegrenser til fordel for innbyggernes helse og velferd.