logo

Pasientsentrerte tjenester

Siden er under oppdatering! Tilknyttede prosjekter og andre artikler knyttet til dette temaet er ikke en fullstendig liste. For en fullstendig liste over pågående prosjekter, se https://ehealthresearch.no/prosjekter

Pasienter, myndigheter og ansatte i helsesektoren mener det trengs en radikal omorganisering av helsetjenester for pasienter med langvarige og sammensatte behov. Det er ikke én pasientgruppe, men består av folk med helt ulike diagnoser og behov. Felles er at de trenger mye bistand fra helsevesenet, og fra ulike deler av det. De har ofte kroniske sykdommer, men det trenger ikke bare være dét. Det gjelder ofte også:

  • Sårbare barn og unge
  • Personer med psykiske lidelser
  • Skrøpelige eldre
  • Personer med flere kroniske lidelser

Disse stormottakerne av helsetjenester er ikke mange i antall, men har store behov. De må ofte gå gjennom forskjellige dører for å få hjelp, og opplever også å bli såkalte “svingdørspasienter” - som legges inn igjen og igjen, uten at de får bedre hjelp. Det skyldes blant annet at de de ulike delene av helsevesenet ikke samhandler like godt. Når pasientene har flere diagnoser oppstår det hull og avbrudd i behandlingen, og det er ikke koordinert: Ikke mellom tjenestenivåene og heller ikke innad i sykehuset. Pasienter med flere diagnoser og sammensatte behov kan risikere å ende opp som kasteballer i helsetjenesten. De må noen ganger også koordinere tjenestene sine selv.

Bruk av IKT-verktøy for bedre samhandling mellom pasienter og helsearbeidere er sentralt for å få til et bedre tjenestetilbud for disse sårbare pasientene.

Nasjonalt senter for e-helseforskning er blant annet med med i prosjektet 3P - Pasienter og profesjonelle i partnerskap. Målet er en pasientsentrert helsetjeneste (PSHT). Prosjektet tar sikte på å forstå forutsetningene for utvikling av et “ helhetlig helsevesen”, som gir bedre helse, bedre pasienterfaringer og reduserte kostnader.

Pasientsentrerte tjenester

Digital hjemmeoppfølging i praksis – Larvik kommune deler sine erfaringer

Hvordan går en kommune over fra et prosjekt om digital hjemmeoppfølging til vanlig drift? Larvik kommune beskriver hvordan de er organisert, samhandler med relevante aktører og utfører tjeneste.

06.05.2022

Hjemmesykepleien møter ikke alltid en måket innkjørsel når de kjører ut til en beboer

Forskerne skal se på hvordan man kan tette hullene i hjelpesystemet til beste for pasienten. I dag faller mange sårbare innbyggere utenfor systemet og det digitale fellesskapet.

03.03.2022

Workshop Dignity Care 3. mars 2022

Prosjektet Dignity Care arrangerte workshop på tre lokalisasjoner den 3. Mars 2022.

28.02.2022

Leserinnlegg: Sammen kan vi få til det meste

Du har sikkert hørt politikere og ledere innen helsetjenestene snakke om mangel på penger og personell, om eldrebølgen og at det blir for få yrkesaktive i kommunene og i sykehusene framover.

07.02.2022

Personfokusert behandling hjelper skrøpelige eldre

Individfokusert tverrfaglig behandling reduserer antallet akuttinnleggelser og reinnleggelser samt reduserer risikoen for dødsfall, viser studie.

26.01.2022

Delingskultur gir gode dager

Når sykepleier Anne Langfeldt og de øvrige ansatte går på jobb i Risørs hjemmetjeneste, handler det om å gi både seg selv, sine kollegaer og sine pasienter en god hverdag. I sentrum for det hele: er en elektronisk arbeidsliste og enkel deling av oppgaver.

01.12.2020

3P: Sluttkonferanse 2. desember

På sluttkonferansen til 3P - Pasienter og profesjonelle i partnerskap - får du vite mer om resultater, metoder og veien videre for prosjektet. Arrangementet blir kun digitalt. Meld deg på nå!

23.11.2020

Helsepersonell ønsker å fortsette med digital pasientbehandling

Helsearbeiderne opplevde at bruk av video fungerte både i samtaler med pasienter og samarbeidspartnere. Men noen skjær i sjøen var det.

02.09.2020

Helseministeren roser PSHT-resultatene

Helseminister Bent Høie trakk frem de oppsiktsvekkende resultatene til Pasientsentrert helseteam (PSHT) under sin årlige sykehustale.

15.01.2020

Livsviktig med riktig organisering av helsetjenester

43 prosent flere pasienter overlevde, når de fikk godt organiserte helsetjenester gjennom Pasientsentrerte helsetjenesteteam. Dette gjør sterkt inntrykk på helseminister Bent Høie.

03.12.2019

Personsentrert helsetjeneste redder liv

Ved å koordinere helsetjenesten bedre gjennom personsentrert, helhetlig og proaktiv omsorg, gikk dødeligheten blant eldre, multisyke pasienter ned med 43 prosent. For de aller sykeste av oss er et vanlig og ukoordinert helse- og omsorgstilbud, i verste fall livsfarlig.

03.12.2019
    2 3 4