CareMatrix
Prosjektbeskrivelse
CareMatrix er et Horizon 2020 "pre-commercial procurement" (PCP)-prosjekt med mål om å anskaffe en digital løsning for integrert omsorg for pasienter med flere kroniske sykdommer (multimorbide pasienter). Prosjektets hovedmål er å sette pasienten i sentrum og sikre at pasienter, helsepersonell og andre viktige aktører har tilgang til delt og oppdatert informasjon. CareMatrix-konsortiet består av nøkkelpartnere fra Region Skåne (Sverige), Vestre Viken helseforetak (Norge) og Osakidetza offentlig helsevesen (Spania/Baskerland) – som utgjør kjøpergruppen i anskaffelsen.
Den innledende fasen av prosjektet startet med ni konkurrerende leverandører, som senere ble redusert til to i fase 3. Blant disse er Doole Health, som utvikler journalplattformen INCA Health for å møte anbudskravene i CareMatrix. I dette arbeidet samarbeider Doole med Nasjonalt senter for e-helseforskning, Fight Infections Foundation, Germans Trias i Pujol Research Institute, og Fakultet for helsevitenskap ved Open University of Catalonia.
Mål
INCA-løsningen er designet for å legge til rette for integrert omsorg for multimorbide pasienter. Den samler pasientdata fra ulike kilder, og gir verktøy for å dele pleie- og omsorgsplaner mellom fagpersoner, pasienter og omsorgspersoner. Den delte omsorgsplanen legger til rette for sentral koordinering mellom ulike omsorgsnivåer, slik at hele fagteamet kan tilpasse planene i sanntid, og dermed sikre en helhetlig og pasientsentrert omsorg.
I tillegg vil INCA ha et klinisk beslutningsstøttesystem basert på kunstig intelligens for å forbedre koordineringen i pasientoppflging og behandling, samt automatiske funksjoner for å redusere uønsket klinisk variasjon.
I prosjektet har Nasjonalt senter for e-helseforskning, sammen med det helsevitenskapelige fakultetet ved Open University of Catalonia (UOC), ansvar for vitenskapelige bidrag og formidling, herunder, studiedesign, planlegging og gjennomføring av følgeforskning. Samtidig bidrar vi til kunnskapsgrunnlaget som ligger i bunnen for løsningen. UOC er til stede i Spania, mens NSE har kapasitet til å koordinere utprøving og pilotering i Sverige og Norge.