logo

Universitetet i Bergen, Senter for internasjonal helse (SIH)

Senter for internasjonal helse har som formål å inititere og fremme utdanning og forskning som har relevans for viktige helseproblemer i utviklingsland.

Senter for internasjonal helse (SIH) er en del av Det medisinsk-odontologiske fakultet (MOF) ved Universitetet i Bergen (UiB), og har som formål å inititere og fremme utdanning og forskning som har relevans for viktige helseproblemer i utviklingsland.

Kompetanseområder

SIH har som hovedoppgaver å arbeide med forskning og undervisning innen globale helseproblemer. Senteret arbeider interfakultært ved UiB; sammen med andre enheter og institutter på MOF, og med andre fakulteter ved UiB, og skal samarbeide med andre norske forskningsinstitusjoner.

Senteret er særlig opptatt av å arbeide med institusjoner i lavinntektsland. Fra 2013 har senteret vært en del av Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved UiB. Ett av de viktigste strategiske områdene for forskning på senteret, er forskning på mor- og barns helse. Videre har også undervisning, utdanning og opplæring som bruker ny teknologi høy prioritet på senteret.

Strategier, visjoner og mål

Senterets visjon er at deres forskning og undervisning i internasjonal helse skal bidra til å bedre helse for fattige befolkninger i verden.

Prosjektportefølje relatert til e-læring

  • HI-TRAIN
  • Online Masterkurs
  • Massive Open Online Course (MOOC)

HI-TRAIN

Kompetanseområder

Prosjektet HI-TRAIN går ut på å bedre helseinformasjon for bedre helse. Prosjektet er finansiert som et NORHED-prosjekt for perioden 2013-2018, og drives på SIH sammen med Institutt for informatikk ved UiB, samt Moi University, Kenya og Makerere University, Uganda.

Helsedepartementet i afrikanske land har ofte lite relevant kunnskap om lagring og helsedata, til tross for at elektronisk administrering av helsedata er en god lagringsmåte. Kenya er i ferd med å få elektroniske helsesystemer (EHRs) på 600 MoH-områder. Uganda evaluerer flere EHRs for sitt land, og har implementert statlig ledete prosesser for systematisk innføring av mobile helseteknologier i landet.

Visjon, strategier og mål

Prosjektets mål er å utvikle kapasiteten for slike helsesystemer ved Moi University og Makerere University, samt å levere utdanningsprogrammer og forskning for å styrke elektroniske helsesystemer i Kenya og Uganda. Dette vil være viktig for å kunne produsere pålitelig og viktig informasjon, og ny kunnskap om helsesituasjonen i disse landene, og å utvikle menneskelig kunnskap og forskning innenfor dette området.

Forskning underveis i prosjektet vil være en sentral del av HI-TRAIN, og PhD-kandidater vil bli tilknyttet. Dette hjelper regjeringer og helseforskere å produsere retningslinjer som hjelper til å forbedre befolkningens helsetjenester, først og fremst i Kenya og Uganda, men prosjektet kan ha innvirkning på hele Øst-Afrika på lang sikt.

Det er viktig at ulike utdanningsinstitusjoner, vitenskapelige disipliner og land kommer sammen for å utvikle metoder og kunnskap i helseinformatikk, slik at kompetansen ved Moi University og Makerere University kan utfylle hverandre.

Prosjektet vil videre sikre fødselspermisjon, mentoring og nettverk for kvinnlige studenter. Kjønnsperspektivet inkluderes i alle lederskapstreninger for dette NORHED-prosjektet.

Et mål er å nå minst 50 prosent kvinnelig deltakelse i Master og PhD-programmer, og å tilby minst 50 prosent av PhD-stipendene til kvinnelige lærere.

Online Masterkurs

Prosjektet «Development of innovative e-learning and teaching through strategid parnterships in Global Health Education» går ved SIH, finansiert av et European Commission/grant agreement.

Prosjektet er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen (Norge), The Royal Tropical Institute (Nederland) – «KIT» - og Queen Margaret University (Edinburgh) – «the Lead Collaborator». Det startet 1. september 2015 og vil vare i tre år. Prosjektet vil utvikle og prøve ut ni e-læringskurs innen global helse, på masternivå.

Massive Open Online Course (MOOC)

Ansatte ved SIG har utviklet en MOOC med tittelen “Occupational Health in Developing Countries” I 2015/2016, som en del av aktiviteten i et NORHED-finansiert prosjekt; «Reduction of the burden of injuries and diseases due to occupational exposures through capacity building in low income countries». Denne MOOC-en er et seks ukers kurs som vil bli holdt to ganger i året. Kurset er på masternivå, men kan også tas av andre studenter som er interessert. I 2016 har dette kurset hatt 8000 deltakere.

Mer info

HI-TRAIN: http://www.uib.no/en/globpub/79027/hi-train-better-health-information-better-health-care

http://www.uib.no/en/globpub/79032/reduction-burden-injuries