logo

Velferdsteknologi for barn og unge med funksjonsnedsettelser

Report Abstract

Barn og unge med funksjonsnedsettelser vil ofte ha behov for bistand i et livslangt perspektiv, hvor velferdsteknologi (VFT) kan være et verktøy til støtte i utføring av daglige gjøremål, kommunikasjon, og sosial deltakelse, samt gi trygghet for bruker og pårørende.

Nasjonalt velferdsteknologiprogram i regi av Helsedirektoratet, KS og Direktoratet for e-helse, satser gjennom tilskuddsordninger til kommuner for utprøving av VFT for barn og unge med nedsatt funksjonsevne og deres familier. Målet er å identifisere og prøve ut kommersielt tilgjengelig velferdsteknologi, slik at barn og unge med funksjonsnedsettelser enklere kan delta i og mestre fritidsaktiviteter. Nasjonalt senter for e-helseforskning bidrar med forskning og utredning knyttet til satsningen innenfor en femårig tidsramme (2016-2020). Hensikten er å gi kunnskap om hvorvidt og hvordan VFT kan bistå barn og unge med funksjonsnedsettelser og deres familier, og inngå som del av et offentlig tjenestetilbud til målgruppen.

Horten og Drammen var de første kommunene som fikk tilskudd i 2016 til utprøving av VFT for barn og unge med funksjonsnedsettelser. Nasjonalt senter for e-helseforskning har i en tidlig fase gjennomført en kvalitativ studie om brukererfaringer fra de to utprøvingsprosjektene (Trondsen og Knarvik 2017). Det har nå gått 2 ½ år siden pilotkommunene startet utprøvingen av VFT, og det var ønskelig å undersøke hvilke erfaringer familiene har gjort gjennom en lengre tidsperiode. Rapporten er basert på en kvalitativ oppfølgingsstudie, hvor det er gjennomført fokusgrupper med foreldre som har deltatt i de to utprøvingsprosjektene.

Familiene har i all hovedsak gode erfaringer med bruk av VFT. Nytteverdien er særlig knyttet til å fremme barnas selvstendighet og mestring av daglige gjøremål, sosial deltakelse og språklige ferdigheter. Over tid ble terskelen lavere for å ta i bruk ny VFT og utvide teknologiens bruksområder. Samtidig påpekes organisatoriske, teknologiske og sosiale/individuelle utfordringer og forutsetninger, som må tas høyde for ved innføring av velferdsteknologiske løsninger. En nøkkelfaktor er at brukerperspektivet ivaretas. Videre er det viktig med tilstrekkelig opplæring og oppfølging til barn, foreldre og fagpersoner, og at det sørges for god koordinering, samarbeid og sømløse overganger mellom involverte tjenester. Det var bred enighet om at mulighet til å benytte VFT som verktøy til mestring, kommunikasjon og sosial deltakelse, bør inngå som del av et offentlig, likeverdig tjenestetilbud til barn og unge med funksjonsnedsettelser gjennom hele livsløpet.