logo

Cogknow: hjelper mennesker med lett demens å styre sin hverdag

Det europeiske prosjektet "Cogknow" har som mål å utvikle teknologiske løsninger som kan gi personer med lett demens en styrket følelse av selvstendighet og deltakelse, og som i tillegg kan gi en opplevelse av bedre livskvalitet.

Bakgrunn

Demens forekommer hyppig hos den eldre delen av befolkningen. Med en forekomst på omtrent 2 % betyr dette at cirka 1,9 million mennesker i Europa er rammet av denne sykdommen. De fleste ønsker å leve i sitt eget hjem så lenge som mulig, men i de fleste tilfeller trenger de hjelp for å kunne gjøre det.Det finnes ikke så mange studier der personer med demens selv får beskrive sine behov, men de få som er gjennomført viser til brukerprioriteringer når det gjelder tjenesteutvikling innenfor fire hovedområder: kognitiv støtte, dagliglivets gjøremål, sosial kontakt og sikkerhet.Cogknow-konsortiets styrke er dets tunge involvering av medisinske/kliniske eksperter i verdensklasse som har solid erfaring med og nære arbeidsforhold til mennesker med demens. Det gir prosjektet et godt utgangspunkt for å kartlegge pasientenes behov og for å avklare relasjonene mellom behov og (teknologiske) løsninger.

Prosjektbeskrivelse

Utfordringen med dette treårs såkalte STREP-prosjektet er å få til et gjennombrudd i forskningen som retter seg mot de behov som mennesker med demens, og særlig lett demens, har i Europa. Formålet i dette prosjektet innebærer å hjelpe mennesker med å få bedre styring og kontroll med hverdagen.Dette medfører utvikling av funksjonalitet for kognitiv forsterking, samt funksjonalitet for å hjelpe pasientene å huske, vedlikeholde sosial kontakt, gjennomføre dagliglivets aktiviteter og å øke deres sikkerhetsfølelse.Cogknows vitenskaplige og teknologiske kjernemål er å oppnå et gjennombrudd i utviklingen av et brukervalidert kognitivt elektronisk hjelpemiddel med assosierte tjenester for mennesker med lett demens. Dette hjelpemiddelet bør møte diverse krav - bl.a. med hensyn til:

  • Fjernkonfigurerbar påminningsfunksjonalitet
  • Kommunikasjons og interaksjonsfunksjonalitet
  • Støtteteknologi for gjennomføring av hverdagsaktiviteter, f.eks. via auditive påminnelser
  • Registrering av avvik eller uregelmessigheter og påfølgende nødsituasjonskontakt

Prosjektpartnere

Telefónica I&D (lead partner), Luleå University of Technology, University of Ulster, Belfast City Hospital, Telematica Instituut, Vrije Universiteit Medical Centre, Universitetssykehus Nord-Norge/Nasjonalt senter for telemedisin, Across Limits Technologies, HANDICOM Lab, GET/INT, MobiSolutions Ltd and Norbottens Läns Landsting.

Finansiering

Prosjektet er 50 % del-finansiert av den Europeiske Kommisjon, mer spesifikt innenfor det tematiske området 'Information Society Technologies' i EUs 6. Rammeprogram (FP6-IST).

Mer informasjon om prosjektet

For mer informasjon slå opp på prosjektets websider www.cogknow.tid.es ogwww.cogknow.eu

Persona - sosial inkludering og selvstendighet for eldre