Mobil helse

Siden er under oppdatering! Tilknyttede prosjekter og andre artikler knyttet til dette temaet er ikke en fullstendig liste. For en fullstendig liste over pågående prosjekter, se https://ehealthresearch.no/prosjekter

En app på mobilen som sjekker pust, hjerterytme eller blodsukkernivå og ber deg passe på helsen din. Det er ikke framtiden, men et konkret digitalt verktøy som kan tas i bruk av alle i dag.

Mobil helse (m-helse) er et satsingsområde innenfor Verdens helseorganisasjon, og handler om mobil helseteknologi som vi har med oss, på oss eller får plassert inne i oss. Målet er at helsetjenesten skal få bedre tilgang til data om vår helsesituasjon, eller for at vi skal kunne kommunisere og samhandle bedre som pasienter eller pårørende.

Mobile helseløsninger kan være tekniske måleinstrumenter av ulike typer, smarttelefoner med apper eller nettbrett med apper eller annet utstyr som kobles til. Eksempler på mobile helseverktøy er mobilapper som motiverer til livsstilsendringer eller støtteverktøy til å leve med diabetes. Det kan være er insulinpenner med kommunikasjon, smartklokker og armband som Fitbit. Apper som registrerer fysisk aktivitet, som Runkeeper eller Endomondo er andre eksempler.

Diabetes er en av sykdommene der den mobile helseteknologien har kommet langt med å prøve ut og tilpasse ulike verktøy. Senter for e-helseforskning har flere ulike forskningsprosjekter innenfor diabetes og mobil helse.

Mobil helseteknologi gjør det mulig for pasienter å styre sin egen hverdag mer enn før. Pasienter som tidligere har måttet reise inn til sykehuset eller legekontoret for kontroll, kan nå registrere informasjon der de er ved hjelp av appene og de andre smarte teknologiske verktøyene som faller innenfor mobil helse-området. Dataene de samler inn og deler kan si mer om hvordan det står til med helsen deres. Helsepersonell som får informasjonen tilsendt, kan dermed gi pasienten bedre råd.

 

Mobil helse: Nyheter