logo

Diastat - Modell-drevet egenbehandling av diabetes type 1

Type 1 diabetes er en alvorlig sykdom som er mindre utbredt enn type 2 diabetes, men som medfører store utfordringer i dagliglivet til de som rammes. Disse pasientene er avhengige av egenbehandling i form av insulininjeksjoner. Dette prosjektet undersøker hvilke måter man kan bruke mobiltelefoner og matematisk modellering av blodsukker for å hjelpe pasientene, og se hvilke effekter denne typen tilbakemelding gir.

Bakgrunn

I Norge er ca 25000 personer rammet av type 1 diabetes, og tallet er stigende. Sykdommen karakteriseres av at de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen er ødelagt, og insulin må derfor administreres av den enkelte pasient ved bruk av sprøyte eller insulinpumpe.

En pasient injiserer vanligvis insulin 4-5 ganger per dag, oftest i forbindelse med måltider. Hvor mye insulin som bør tas i en gitt situasjon avhenger av mange faktorer, som mengden karbohydrater i måltidet, blodsukkeret på injeksjonstidspunktet, hvor fysisk aktiv pasienten er, stress, og mange andre kjente og ukjente faktorer som kan være vanskelig å balansere i en travel hverdag.

Ved NST har vi utviklet en mobilapplikasjon for pasienter med diabetes, både type 1 og 2, hvor pasientene har vært sentrale i å bidra til design og brukergrensesnitt. Denne typen mobiltelefon-applikasjoner samler mye data om brukeren, data som i dag utnyttes i svært liten grad.

Prosjektbeskrivelse

I 2011 gjennomførte vi en forstudie med 30 type 1-pasienter hvor alle blodsukkermålinger, insulin, mat og fysisk aktivitet ble registert over flere måneder.

De innsamlede data brukes for å lage matematiske modeller for blodsukkerutviklingen.

Resultatene fra studien har vist at mobilapplikasjonen godtas som et daglig verktøy av de fleste brukerne og over halvparten brukte den jevnlig i over tre måneder. Måltidsregistreringen viser seg å være for grovkornet til prediktiv modellering av blodsukkeret, men blodsukkeret kan modelleres på andre måter som gir verdifull tilbakemelding til brukeren.

I den videre prosjektperioden skal vi implementere modell-drevet tilbakemelding til brukerne på nye telefoner, og gjennomføre en randomisert studie for å se hvilken effekt slik tilbakemelding har.

Prosjektpartnere

Universitetssykehuset i Nord-Norge og Universitetet i Tromsø.

Fagområde

Endokrinologi, mobilapplikasjoner, statistikk og modellering.