logo

Distribuert kunnskap i samarbeidet om medisinske diagnoser

Kunnskapsdeling på tvers av arbeidspraksiser ved bruk av telemedisin.

Prosjektbeskrivelse

Akutte situasjoner er blant de mest utfordrende situasjonene innen medisinen. En persons liv balanserer ofte mellom liv og død, og resultatet avhenger av samarbeid mellom helsepersonell, av hurtige beslutninger og handlinger.

I distriktsområder foregår ofte kommunikasjon mellom lokal- og spesialistsykehus ved bruk av telefon. Bruk av telemedisin, sanntid videokonferanse (VK), supplerer det talte/språket med det virtuelle/å se, og skaper et nytt verktøy for diskusjoner og instruksjon i akutte situasjoner. Effektiv kommunikasjon mellom lokal og spesialist sykehus optimaliserer beslutningen og behandlingen av pasienten i akutte situasjoner, og forbedrer klinisk arbeid sammenlignet med bruk av telefon (Bolle, Larsen, Hagen, & Gilbert, 2009). Dette prosjektet tar utgangspunkt i det akutte tilfellet hjerneslag. Tiden fra et hjerneslag oppstår, til en diagnose er gitt og behandling begynner, er viktig. Med støtte fra spesialist, kan det lokale helsepersonellet starte behandlingen og rehabilitering av pasienten øyeblikkelig. Prosjektet fokuserer på en faktor som spesielt viktig for å bidra til forbedret pasientbehandling: distribuert kunnskap til sykehuset der pasienten oppholder seg optimaliserer beslutningene og behandlingen av pasienten.

Post doktor studien skal utforske hvordan bruk av VK konsultasjonen i akutt behandling er organisert, og hvordan kunnskap og informasjon utveksles i behandlingen av pasienten. Studiet skal undersøke organiseringen av tjenesten, samarbeidet, og problemløsningsprosessen. Gjennom studiet er det ønskelig å oppnå innsikt i hvordan og hvorfor telemedisin kan være et viktig redskap for å forbedre pasientbehandling i akutte situasjoner. Forskningsspørsmålene er: Hvordan er den telemedisinske tjenesten organisert på tvers av arbeidsplassene, og hvordan påvirker denne organiseringen mulighetene til å produsere kunnskap? Hvordan utveksles og produseres kunnskap, og på hvilken måte påvirker kunnskapsutvekslingen leveringen av helsetjenesten?

Prosjektet startet i mai 2011, og pågår i 3 år.

Finansiering

Helse Nord RHF, helsetjeneste, samhandling og telemedisin (HST)