logo

Nettbasert utdanning av ortopediingeniører - forprosjekt

Dette forprosjektet prøve å finne ut hvordan telemedisin kunne brukes for utdanning av ortopediingeniører og for konsultasjon på tvers av klinikker i Kambodsja.

Prosjektbeskrivelse

I september gjennomførte NST en prosjekttur til Kambodsja. Der besøkte prosjektgruppen skolen, to sykehus i Phnom Penh og et verksted i Sianoukville, en liten by ved kysten. The Cambodian School of Prosthetics and Orthotics (CSPO) og NST arrangerte en workshop med alle partnerne til skolen. Disse er Internasjonale Røde Kors, Handikapp International, Emergency hospital i Battambang, Vietnam Veterans, helsedepartementet og Hope Hospital. På workshopen prsenterte NST muligheter ved bruk telemedisin i Sør. Partene var enig i at telemedisin var mulig å bruke også et land med en infrastruktur på Kambodsjas nivå. Hope Hospital brukte allerede telemedisin for pasientkonsultasjon mot to klinikker i nord-Kambodsja (via satelitt). Røde Kors hadde allerede brukt DVDer med opplæringsprogram som ble sendt ut til distriktene i Kambodsja.

De støttet alle opp om å utvikle et nettbasert utdanningsprogram for ortopediingeniører. Dette kunne bli starten på bruk av telemedisin for pasientkonsultasjon mellom klinikker i sentrum og i periferien. Et utdanningsprogram måtte følge ISPOs krav til kvalitet og innhold i utdanningen.

Ved prosjektstart ble det opprettet en kontakt med International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO) www.ispo.ws . NST har i samarbeid med ISPO utarbeidet et forslag til et hovedprosjekt. Søknad om midler til dette er sendt NORAD innen søknadsfristen 1.oktober 2005. Prosjektet skal utvikle fire moduler innen følgende områder: armproteser, spinal ortoser, klumpfot og Community Based Rehabilitation. Dette skal være en første start på å utvikle et helt program for nettbasert utdanning av ortopediingeniører på universitetsnivå. Alle skolene i Sør er avhengig av tilgang på ortopediingeniører med universitetsutdanning. I dag kjøpes denne kompetansen fra vestlige land, og skolene blir mer og mer avhengige av kompetansen fra land i Vest.

Tilbudet om utdanning innen de fire første modulene vil bli tilbudt elever ved CSPO som kommer fra hele Asia. Videre vil de tilbys til elever ved Tatcot i Tanzania som har elever fra hele det engelsktalende Afrika og til elever ved Bon Bosco University i El Salvador som har elever fra hele Sør- og Mellom-Amerika. Slik kan telemedisin bidra til å fordele kompetanse fra Nord til Sør uten at studentene må reise til  Europa, USA eller Japan for å gjennomføre et universitetsstudie.

Et hovedprosjekt vil bidra til å realisere oppdraget WHO har gitt NST på et globalt nivå.

Finansiering

Atlas Alliansen.

Prosjektpartnere

NSTs partnere i forprosjektet har vært Sophies Mindes AS og Norsk Dysmeliforening.