logo

PATH – Kreftpasienters forløp

Dette prosjektet ledes av NAFKAM (Norsk forskningssenter innen alternativ og komplementær medisin). NSE har bidratt med kompetanse innen Helsetjenesteforskning. PATH resultatene har også bidratt til NSE-prosjekter innen IKT, som er fokusert på person-sentrerte helsetjenester.

Et individuell pasientforløp (IPF) beskriver reisen pasienten foretar med sykdom og omfatter ikke bare de tjenester helsevesenet yter, men også det pasienten selv velger å bruke av andre tjenester / ressurser i sitt forløp. Vi ser at livshendelser og livsprosjekter former valgene pasientene gjør, og at dette i liten grad er erkjent av helsetjenesten. Vi søker å utvikle bedre konsepter og teoretiske modeller for å forstå og vurdere IPF.

PATH Prosjektet søker å definere hva et IPF er, hvordan forløpet kan beskrives, klassifiseres og om noen forløp er assosiert med bedre helseutfall. Innsikt som utvikles gjennom det kvalitative arbeidet brukes til å utvikle kvantitativ metoder for å beskrive og evaluere IPF.

Metoder og Materiale:

Vi rekrutterte 10 kreftpasienter til studien, en droppet ut, slik at vi har ett års oppfølging av 9 pasienter med kvalitative data bestående av intervjuer, dagbøker og spørreskjemadata. Alle lydfiler er transkribert ad verbatim, og oversatt til engelsk for det formål å dele dem med våre internasjonale forskningspartnere i Canada og USA.

Til nå har analysene vist at teoretiske konsepter for å forstå, beskrive og evaluere iPF sett fra pasientens ståsted mangler. Det er uklart hvordan IPF bør evalueres, hvordan pasientens kontekst påvirker og former pasientforløpene. Vi arbeider på teoretisk og metodisk forståelse i form av følgende hovedtemaer:

1. Evaluering av pasientforløp En teoretisk arbeid på en) målene i pasientforløp, og 2) hvordan helsevesenet bør fortsette mot disse målene. Publikasjon:

Berntsen GKR, Gammon D, Steinsbekk A, Salomonsen A, Foss N, Ruland C, Fønnebø V, hvordan skal vi håndtere flere mål for omsorg innenfor den enkelte pasient bane? Et dokument innholdsanalyse av helsetjenesten forskningsartikler på mål for omsorg. BMJ Open, 2015; 5: e009403.doi: 10,1136 / bmjopen-2015-009403

2. "Personsentrert behandling for pasienter med store livsutfordringer før kreftdiagnosen". Pasienter som har opplevd store livshendelser i livet før kreftdiagnose er en spesiell sub-gruppe med behov for å bli møtt på en måte som ivaretar sårbarhet og pågående bearbeiding. Basert på intervju og work-shop data ser vi på disse pasientenes beretninger om hvordan de formet sine individuelle pasientforløp. Publikasjon:

Anita Salamonsen, Mona A. Kiil, Agnete Kristoffersen, Trine Stub, Gro Berntsen. "" Min kreft er ikke min dypeste bekymring ": livsløp avbrudd påvirke pasientforløp og helsetjenester behov blant personer som lever med kolorektal kreft". Pasientvalg og etterlevelse. I trykk. Skrevet 14 mar 2016

3. komplementær og alternativ medisin (CAM) hos kreftpasienter omsorg: Pasienters fortellinger om sitt pågående arbeid med å forme et så godt liv som mulig i løpet av kreftsykdom og behandling med CAM ". Under arbeid.

Utvikling av kvantitative beskrivelse og evaluering av pasientforløp:

Pasient workshop i september 2013. Pasientene ga innspill på 1) Hvordan ville de ønske at deres pasientforløp ble presentert for dem? 2) Hvilke spørsmål ville de ønske å få, når de skal evaluere sitt eget forløp? Basert på teori og innspill fra pasient-workshop har vi laget en web-undersøkelse for pasient egen-vurdering av eget IPF.

Det elektroniske verktøyet har i 2014 blitt testet i to pasientgrupper i et nært samarbeid med pasta-studien (NFR-stipend # 213973): 1) PATH studiegruppen med omfattende gjennomgang og tilbakemeldinger fra pasienter på spørreskjemaet. 2) En gruppe 13000 pasienter med kroniske lidelser.

Denne studien er en del av et internasjonalt samarbeid for fire forskningsgrupper som ligger ved universitetene i Trondheim i Norge, Calgary og Vancouver i Canada, og Arizona og Michigan i USA.