logo

PAsTAs - Pasientforløp

Pasientforløp har to dimensjoner som skiller seg fra enkelt-tjenesteleveranser: 1) Forløp består av flere tjenester levert til samme pasient og 2) Disse tjenestene leveres ikke samtidig, leveransene er fordelt over tid. Noen deler pasientforløpet opp slik at alle hendelser knyttet til samme helse–problem utgjør et delforløp.

Bakgrunn

Det er lite publisert kunnskap om pasientforløp. Derimot finnes det store mengder med data om pasienten i ulike elektroniske pasientregistre (EPJ). Utfordringen ligger i at det EPJ-dataene ikke er knyttet sammen på tvers av registrene, og at det er vanskelig å analysere og tolke de store mengdene med data på en slik måte at de gir meningsfylt informasjon. 

Prosjektet søker å hente inn EPJ-data fra fastlege, sykehus samt fra pleie og omsorgstjenesten og sammenstille disse i et hendelsesstrøm. Dette registeret vil være grunnlaget for vår forskning på forløp på individuelt og aggregert nivå. 

Målsetning

PAsTAs er et prosjekt som utvikler metoder for å studere og evaluere pasientforløp hos pasienter med langvarige tjenestebehov.

Overordnet mål er todelt;

  • Utvikle metoder for å undersøke pasientforløp i primærhelsetjenesten ut fra data eksportert fra elektroniske pasientjournaler
  • Undersøke effekten av pasientforløp i forhold til bruk av spesialisthelsetjenester og pasientens evaluering av de tjenestene de har mottatt.

Ekstern prosjektleder

Aslak Steinsbekk, Professor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU

Ekstern prosjektdeltaker

Per Schrader, rådgiver KVALUT, UNN.

Øvrige prosjektpartnere

Anders Grimsmo,  Professor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU, Rune Sætre, Første lektor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU, Øystein Nytrø, Førsteamanuensis ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap, NTNU

Finansiering

Norges forskningsråd