logo

Telefonscreening av eldre i fastlegepraksis

Telefonscreening av eldre i fastlegepraksis er en pilotstudie som skal undersøke om det er gjennomførbart å bruke telefonbasert screening i fastlegeordningen for å identifisere mennesker med mild kognitiv svikt og som dermed har høyere risiko for å utvikle demens.

Bakgrunn og prosjektbeskrivelse

Demens er en kronisk og ofte gradvis forverrende sykdom som fører til svekket mental kapasitet og svikt i psykologiske prosesser som hukommelse, oppmerksomhet, læring, tenkning og kommunikasjon. I Norge er det i dag om lag 71 000 personer med demens og inkluderer man pårørende er antall personer som er berørt av sykdommen anslått til rundt 350 000 (www.helsedirektoratet.no). Det er trolig en rekke årsaker til hvorfor man ikke oppdager tegn på kognitiv svekkelse før man har utviklet demens. Vanskeligheter med å gjenkjenne tidlige symptomer og dårlig tilgjengelighet til helsetjenester kan være bidragsytende. Ved å identifisere personer med mild kognitiv svikt og som har høyere risiko for å utvikle demens vil man i større grad gi personer muligheten til å prøve ulike tiltak og behandlinger for å bremse sykdomsutvikling.

Telefonbasert screening har vist seg å være effektiv i å fange opp tegn på svikt i kognitiv funksjon. Intervju og standardiserte tester som administreres over telefon kan derfor benyttes for å identifisere mennesker som er i risikogruppen for å utvikle demens. Telefonbaserte tjeneste kan gjøres tilgjengelig for alle som ønsker det, uansett hvor de er bosatt.

Pilotprosjektet skal tilby telefonbasert screening av mild kognitiv svikt til pasientene ved èn fastlegepraksis. Samarbeidende fastlege vil ha ansvar for oppfølgning av pasientene.

Prosjektpartnere

Prosjektet utføres av Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin.

Finansiering

Prosjektet er finansiert gjennom forskningsmidler fra Helse Nord.

Prosjektdeltaker

Ingun Wilsgård (tidligere ansatt ved NST), tlf.: 907 38 666.