logo

VCSTD - Virtuell Klinikk for seksuelt overførbare sykdommer

Bruk av avatarer og sosiale nettverk innenfor helse.

Bakgrunn

Bakgrunnen for prosjektet er den høye forekomsten av genitale klamydiainfeksjoner hos unge mennesker i de to nordligste fylkene. I Finnmark har man registrert den desidert høyeste forekomsten av genital klamydia i Norge med nesten dobbelt så mange tilfeller sammenlignet med landsgjennomsnittet. Sytti prosent av klamydiatilfellene opptrer hos personer under 25 år og andelen positive prøver var i 2009 høyest i aldersgruppen 15-19 år. Genital klamydiainfeksjon kan ha alvorlige langtidsvirkninger, med blant annet kroniske smerter og ufrivillig barnløshet. Flertallet av pasientene med klamydia kjenner ikke symptomer. Blant tiltakene for å begrense smittespredningen er økt testing av personer som ikke har symptomer. Men studier har vist at de yngste aldersgruppene bare i liten grad har latt seg teste. Dette gjelder spesielt for gutter.

Et annet viktig tiltak er økt bruk av kondom som er den eneste sikre metoden som kan hindre klamydiasmitte fra en person til en annen dersom man ser bort fra seksuell avholdenhet. Informasjon om smitteforebyggende tiltak og nødvendigheten av testing, selv når man ikke har symptomer, ser ut å være en viktig strategi for å forebygge klamydiainfeksjon.

I ungdomsskolen gis i dag undervisning om seksuelt overførbare sykdommer og prevensjonsveiledning. Målet er at ungdom skal lære hvordan man unngår å bli smittet av en seksuelt overførbar sykdom samt å forhindre uønskede svangerskap. Det synes å være et behov for å repetere denne undervisningen også på et senere tidspunkt slik at man har en reell mulighet til å påvirke ungdom over tid. Internett er en viktig lavterskel kanal for å spre helserelatert informasjon både til pasienter og helsepersonell. Man har påvist at sosiale nettverk kan være viktig i utvekslingen av helserelatert informasjon mellom ungdom.

Formålet med prosjektet er å utvikle og evaluere en ny nettside som skal brukes til forebyggende helsearbeid rettet mot ungdom under 18 år. Fokus rettes spesielt mot samspillet mellom en Internettside og sosiale nettverk. Helse Nord har i dag ingen slik nettside. Tilbudet skal gjøres kjent i Troms og Finnmark via ordinære media (lokale og regionale aviser, lokal TV) og gjennom sosiale nettverk (for eksempel Facebook).

I tillegg vil man informere alle helsestasjoner for ungdom / helsesøstre i Troms og Finnmark om det nye tilbudet. Etter lanseringen vil vi undersøke om etableringen av en slik nettside har påviselige helseeffekter. I en observasjonsstudie ønsker vi å samle inn kvantitative og kvalitative data. Alle helserelaterte opplysninger som samles inn i studien er av en slik art at enkeltpersoner ikke kan kjennes igjen. Følgende kvantitative variabler skal brukes: antall klamydiatester, salg av nødprevensjon og antall svangerskapsavbrudd. Disse statistiske data hentes fra offentlig tilgjengelige registre (samt fra Mikrobiologisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge). Man skal se på mulige endringer i variablene som opptrer i løpet av studieperioden. Data fra de to nordligste fylkene sammenlignes med landsgjennomsnittet i valgte periode.

Videre vil vi gjennom en spørreundersøkelse og intervju kartlegge brukererfaringer til ungdom som har brukt nettsiden. Hensikten med brukerundersøkelsen er å forbedre nettsiden. Deltagere til spørreundersøkelse og intervjue rekrutteres via nettsiden. Spørreundersøkelsen retter seg mot ungdom i alderen 15-20 år. Til intervjuene søkes personer i aldersgruppen 16-20 år. Deltagere i spørreundersøkelsen og intervjuene vil ikke bli spurt om helseopplysninger. Deltagelse er frivillig og gjøres etter informert samtykke.