logo

Konsensusprosess om telemedisin i svangerskapsomsorgen

Prosjektet hadde to mål. Det ene målet var knyttet til å generere kunnskap om telemedisin i svangerskapsomsorgen, mens det andre målet var knyttet til selve metoden. Prosjektet innebar kartlegging av hvor slike tjenester har vært i bruk i Norge og kartlegging av ressurspersoner og miljøer som kan være aktuelle for konsensusprosessen.

Prosjektbeskrivelse

Med utgangspunkt i blant annet Medcoms positive erfaringer med bruk av konsensusmetode ønsket NST å vurdere nærmere en slik metodisk tilnærming i utarbeidelse av nye informasjonspakker. Med bruk av en slik metode ønsket NST å generere et kunnskapsgrunnlag for å utarbeide informasjonspakker basert på nasjonale erfaringer i tillegg til å formidle telemedisinsk kunnskap og erfaring til flere fagpersoner. Nasjonalt Senter for Telemedisin ønsket å prøve ut konsensusmetoden i forbindelse med utarbeidelse av informasjonspakken "Telemedisin i svangerskapsomsorgen."

Bakgrunnen for å ta utgangspunkt i konsensusprosess som metodisk verktøy, var ikke ut i fra et ønske om total enighet, men snarere et ønske om å kartlegge tendenser, bringe frem erfaringer og jobbe frem argument i diskusjonen rundt nytte og utfordringer med telemedisin i svangerskapsomsorgen. Vårt ønske for valg av metode i vårt prosjekt kan således sies å ha vært kunnskapsgenerering gjennom prosess.

Prosjektets leveranse slik det opprinnelige var beskrevet var en informasjonspakke; -en håndbok med erfaringer og behov for telemedisin i svangerskapsomsorgen og en brosjyre med en kortversjon. Imidlertid ga debatten og dermed resultatet fra den første konsensusprosessen ikke noe grunnlag for å lage en håndbok med innholdet vi først hadde tenkt. I stedet har det blitt utarbeidet en brosjyre samt en viteskapelig artikkel.