logo

Oversiktsstudie - evalueringsmetoder i telemedisinlitteraturen (1990-2005)

Hensikten med studien er å gjøre en oversiktsstudie over litteraturen innen telemedisin og e-helse. Denne studien vil danne grunnlaget for anbefalinger for fremtidige telemedisinske studier.

Bakgrunn

På forepørsel fra Verdens Helseorganisasjon (WHO), arrangerte NST en internasjonal workshop om evalueringsmetoder i telemedisin i september 2003. En viktig oppgave som samarbeidssenter for WHO er å tilby en "verktøykasse" for evaluering av telemedisin. En oversiktsstudie av evalueringsmetoder i telemedisin var en av konklusjonene fra workshopen, for å få kunnskap om hvilke "evalueringsverktøy" som vil være mest hensiktsmessig til ulike forhold. Våren 2004 inngikk NST en avtale med Pamela Whitten, Michigan State University (nå Perdue University) og gjorde et utkast til oversiktsartikkelen.

Formål

Hensikten med studien er å få en oversikt over litteraturen innen telemedisin og e-helse. Studien vil også bidra til økt forståelse for bruk av IKT i utviklingen av fremtidens helsetjenester.

Prosjektbeskrivelse

Studien vil analysere den vitenskapelige produksjonen på området med fokus på hvilke metoder og teoretisk tilnærming som er valgt. Målgruppen er folk som jobber med telemedisin, utviklere og forskere. Studien er planlagt publisert i the British Journal of Medicine, første halvdel av 2006.

Studien har gjort søk i 15 vitenskapelige litteraturbaser innen ulike fag. Kriterier for utvelgelse er at artiklene er publisert i peer-reviewed tidsskrift fra januar 1990 til mai 2005.

Finansiering

Selve hovedprosjektet er finansiert av TFU-programmet til Helse Nord.