logo

Tolkingsassistentprosjektet: Innføring av fjernstyring av MR- og CT-laboratorier i Norsk Helsenett

Bakgrunn

Det er en voldsom videreutvikling innen bildediagnostikk, og ikke minst gjelder dette modaliteter som MR, CT og PET/CT. De neste ti årene regner man i USA med en økning i bildediagnostiske undersøkelser på over 200 % (i følge enkelte publikasjoner). Trenden er entydig den samme i Europa. 

Det investeres store summer i diagnostisk utstyr (MR, CT, etc.) og radiologisk IT-utstyr (RIS, PACS, 3-D-programmer, osv) over hele landet. Utrustning av avdelingene har imidlertid gått raskere enn kompetansebyggingen blant radiologer. Dette har ført til dyre vikarordninger med norske og utenlandske leger. Men vikarordningen er flyktig, skaper lite kontinuitet i sykehusenes kompetanseoppbygging, og undergraver den nasjonale kompetanseheving. 

I Norge har det den senere tid kommet enkle teleradiologiske løsninger som betjener private institutter. Disse instituttene har da kunnet øke antall undersøkelser uten å ha radiologer med kompetanse fysisk tilstede. Foreløpig går det også en god del undersøkelser på CD eller nett til tolkning i utlandet. 

En bedre organisering har som mål å optimalisere bruken av radiologer, og i tillegg få tatt ut gevinsten av de store investeringene som er gjort i RIS, PACS, helsenett og diagnostisk utstyr. ”Fjernstyring” av laboratorier, der den radiologiske kompetanse sitter sentralt i en faglig og produktivitetsmessig sett stor nok gruppe, mens utstyr og radiografer er der pasienten hører til, er en løsning som vi nå prøver ut. 

Prosjektbeskrivelse

Prosjektet kombinerer PACS med et flerkanalers videokonferansesystem slik at avanserte røntgenlaboratorieundersøkelser med CT og MR kan fjernbetjenes. En radiolog er faglig ansvarlig for radiologiske undersøkelser samtidig på flere ulike lokasjoner. Prosjektet vil gi god ressursutnyttelse både av utstyr og faglig personell og vil føre til at flere pasienter kan få gjennomført avanserte undersøkelser.

Prosjektet ledes KITH v/seniorrådgiver Roald Bergstrøm. NST leder arbeidspakken: Evaluering av organisasjonsutvikling.

Evaluering av organisasjonsutvikling

Det skal prøves ut fjernstyring av 3 laboratorier for å få erfaring med konseptet – teknisk og organisatorisk. Medisinsk/radiologiske vurderinger og tolkning vil ligge sentralt, mens den tekniske gjennomføring av undersøkelsen vil ligge perifert. 

Prosjektet skal peke på organisatoriske utfordringer og foreslå drift og arbeidsform for en løsning med fjernstyring av laboratorier.

Evalueringen tar utgangspunkt i hyppigheten av bruk og undersøker hvordan spisskompetente radiologer og brukere ved de eksterne laboratoriene oppfatter betydningen av tilgjengelighet på unik spisskompetanse. Evalueringen gjennomføres som spørreundersøkelse etter avslutning av piloten. 

Det skal gjennomføres intervjuer ved alle deltagende sykehus med utgangspunkt i registrert trafikk, der både hyppighet og innhold beskrives. Evalueringen innebærer i første omgang systematisering av empiriske data som utgis i rapportform. Data beregnes å inngå som grunnlag for videre forskning.

Prosjektpartnere

Prosjektet er et samarbeid mellom flere Helseforetak/regioner og sentrale aktører i Helse-Norge. Følgende partnere er med i prosjektet:

  • Rikshospitalet–Radiumhospitalet HF
  • NST
  • KITH
  • Norsk Helsenett
  • Intervensjonssenteret
  • Radiumhospitalet,
  • Ringerike sykehus,
  • Tønsberg sykehus
  • En intern lab på Rikshospitalet.
  • AHUS overveier om de skal koble seg på

Finansiering

Norges Forskningsråd/Høykom fra september 2006 og ut år 2007, 45 %. Egenfinansiering, 55 %: Egeninnsats i tid fra Rikshospitalet – Radiumhospitalet HF, Norsk Helsenett, NST, Intervensjonssenteret og pilotsykehusene samt fra deltagelse i prosjektgrupper og styringsgruppe. I tillegg inngår egeninnsats i form av utstyr som stilles til disposisjon for prosjektet.

Prosjektindeling

Prosjektet er delt inn i fem faser. Tidligere er 3 faser egenfinansiert. Fase 4 (Dette prosjektet): september 2006 og ut år 2007. Prosjektet ligger litt etter tidsskjema pga teknologiske og organisatoriske utfordringer. Det kommer derfor til å strekkes ut en del i tid. Planlagt Fase 5: Utbredelse med 6 laboratorier i år 2008.