logo

Internett som forebyggingsarena for ungdom med psykisk syke foreldre

Prosjektet er et doktorgradsprosjekt i sosiologi, som skal drøfte potensialet i internettbasert selvhjelp som et forebyggende hjelpetilbud for ungdom som har psykisk syke foreldre.

Bakgrunn

Prosjektet er en del av Pasientprogrammets formål om å bidra tilkunnskaper om pasienters og publikums behov og erfaringer når det gjelder bruk av IKT til helseformål. Forskning viser at barn og unge som vokser opp med psykisk syke foreldre tilhører en risikogruppe, samtidig som forebyggende innsats viser seg å ha god effekt.

Erfaring fra praksisfeltet er imidlertid at målgruppa er av ulike grunner vanskelig å nå tak i, og de beskrives i mange sammenhenger som ”de usynlige barna”. Det fastslås i offentlige utredninger at tilbud og oppfølging til barn av psykisk syke ikke er tilfredsstillende. Det vil derfor være interessant å drøfte potensialet i å ta i bruk Internett som forebyggingsarena og bruk av selvhjelpsgrupper som tilbud for denne målgruppa.

Formål

Målet med prosjektet er å få økt kunnskap om bruk av Internett i forebyggende arbeid, og drøfte potensialet i internettbasert selvhjelp som et forebyggende hjelpetilbud for ungdom som har psykisk syke foreldre.

Prosjektbeskrivelse

I prosjektet er det etablert en internettbasert selvhjelpsgruppe for ungdom (15-18 år) som har psykisk syke foreldre. Tilbudet har fått navnet ”Snakkerommet”, og er en del av nettjenesten Morild (nettsiden er lagt ned pr 2022) som drives av Sørlandet sykehus HF v/Avdeling for barn og unges psykiske helse.

Hensikten med studien er å drøfte potensialet i internettbasert selvhjelp som et forebyggende hjelpetilbud for ungdom som har psykisk syke foreldre. Forskningsprosjektet har en eksplorerende form, med elementer hentet fra følgeforskning.

Det benyttes en kvalitativ metodisk tilnærming i studien, med fokus på ungdommenes opplevelser og erfaringer med å bruke den internettbaserte selvhjelpsgruppen i forhold til mestring og håndtering av egen livssituasjon.

Prosjektets problemstillinger vil drøftes i lys av perspektiver knyttet til bruk av teknologi i helsefremmende arbeid, jevnaldersosialisering, selvhjelp, sosiokulturelle forhold og modernitetsteorier.

Veileder: førsteamanuensis Sissel H. Eriksen, Institutt for sosiologi, Universitetet i TromsøBiveileder: Amy Holtan, RBUP Helseregion Nord, Universitetet i Tromsø

Prosjektpartnere

Prosjektet er et samarbeid mellom Nasjonalt senter for telemedisin (NST) og Sørlandet sykehus HF v/Avdeling for barn og unges psykiske helse.

Finansiering

Telemedisinsk forskningsprogram, Helse Nord RHF.

Mer info om prosjektet

Kontakt Marianne Trondsen eller nettredaktør Agnes Rabbe, tlf: 97 51 35 69, e-post: email hidden; JavaScript is required