logo

VIDEOCARE: Desentralisert akuttpsykiatri ved bruk av videokonferanse

Prosjektbeskrivelse

VIDEOCARE er et forskningsprosjekt som studerer bruk av videokonferanse (VK) til spesialistvurderinger av pasienter i akuttpsykiatriske situasjoner, innenfor Avdeling Sør, Allmennpsykiatrisk klinikk, Universitetssykehuset Nord-Norge HF.

Det er en betydelig utfordring å sikre tilgang til psykiatriske legespesialister i distriktsområder. Tilgjengeligheten er særlig begrenset innenfor akuttpsykiatri. Videokonferanse benyttes i økende grad til planlagte pasientkonsultasjoner innenfor psykisk helsevern, men det finnes begrenset utprøving og forskning på bruk av VK i akuttpsykiatriske situasjoner. For å sikre tilgang til legespesialist for sitt opptaksområde har Avdeling Sør, Allmennpsykiatrisk klinikk, Universitetssykehuset Nord-Norge HF i samarbeid med Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST), etablert et desentralisert akuttpsykiatrisk tilbud ved 3 ulike sentre for psykisk helse (SPH) i Sør-Troms (Harstad), Ofoten (Narvik) og Midt-Troms (Silsand). Gjennom et vaktsamarbeid er psykiatere døgnkontinuerlig tilgjengelige for akuttpsykiatriske spesialistvurderinger og kan delta i pasientkonsultasjoner via VK. Tilbudet startet opp høsten 2011 som første norske VK-tjeneste for akuttpsykiatriske konsultasjoner.

Studien undersøker hvorvidt og hvordan bruk av videokonferanse (VK) til spesialistvurderinger av pasienter i akuttpsykiatriske situasjoner vil kunne forbedre det akuttpsykiatriske tjenestetilbudet til pasienter i distriktsområder. Basert på tilsammen 29 kvalitative intervjuer, derav 5 pasienter, 5 psykiatere i vaktordningen og 19 øvrig helsepersonell ved sentrene, har studien utforsket erfaringene med tilbudet og betydningen av å benytte VK til pasientvurdering og beslutningsstøtte.

Resultatene viser at VK bedrer tillit i en desentralisert behandlingskjede gjennom styrket pasientinvolvering, redusering av usikkerhet, deling av ansvar mellom helsepersonell, og ved at VK oppleves som et sikkerhetsnett også når det ikke er i bruk (Trondsen, Bolle, Stensland & Tjora, 2014). Telefon er likevel den primære kontaktform mellom lokalt helsepersonell og legespesialist i vaktordning, mens VK blir brukt i mer komplekse og utfordrende pasientvurderinger. VK viser seg å være særlig nyttig i utfordrende situasjoner når det er usikkerhet knyttet til vurdering av alvorlighetsgrad og behandlingsnivå, behov for å styrke alliansen mellom pasient og helsepersonell og ved uenighet i vurdering av pasientens tilstand eller behandling (Bolle, Trondsen, Stensland & Tjora, 2017). En sosiologisk analyse av betydningen av å bruke VK til kommunikasjon mellom pasient, legespesialist og lokalt helsepersonell, viser at VK-konsultasjonen har både en pragmatisk og symbolsk dimensjon. Mulighet for rask spesialistvurdering av pasienten med alle involverte parter til stede via VK, er ofte nyttig, hensiktsmessig og effektivt i en akuttsituasjon. Samtidig viste studien at bruken av VK til pasientvurderinger også har en symbolsk betydning. VK-konsultasjonene gir pasientene direkte tilgang til legen, mulighet til å beskrive egen helsetilstand selv, og de involveres i vurdering og beslutninger om egen behandling. Bruk av VK til samhandling over avstand mellom legespesialist, pasient og helsepersonell, kan med dette bidra til en mer pasientsentrert akuttpsykiatrisk tjeneste (Trondsen, Tjora, Broom & Scambler, 2018).

Mål

Formål med studien er å få økt kunnskap om bruk av videokonferanse til spesialistvurderinger av pasienter i akuttpsykiatriske situasjoner.

Metode

Det er benyttet kvalitativ metode. Det er gjennomført 29 individuelle intervjuer, derav 5 pasienter, 5 psykiatere i vaktordningen og 19 øvrig helsepersonell tilhørende de 3 respektive sentrene for psykisk helse.

Konklusjon

Studien som helhet viser gode erfaringer med tilbudet. Det er et betydelig potensial innenfor akuttpsykiatri til å benytte VK til spesialistvurderinger av pasienter over avstand. Bruk av VK legger til rette for direkte kommunikasjon mellom pasient, psykiater og lokalt helsepersonell, som er betydningsfullt i vurdering av pasientens helsetilstand og behandling. VK er et hensiktsmessig verktøy for å sikre døgnkontinuerlig, tilgjengelig spesialisttilgang, gi trygghet og kvalitet i en desentralisert akuttpsykiatrisk spesialisthelsetjeneste, og for å bidra til likeverdige akuttpsykiatriske tilbud uavhengig av bosted. Samlet sett fungerer VK som et godt samhandlingsverktøy over avstand, som er til hjelp for spesialistvurderinger i akuttsituasjoner når pasient og legespesialist ikke er samlokalisert. Ved å inkludere pasienten i VK-konsultasjonen, styrker dette pasientens mulighet til involvering og medbestemmelse i videre behandlingsforløp.

Publikasjoner

Sluttrapport

https://forskningsprosjekter.ihelse.net/prosjekt/HST1063-12

Forskning.no-artikkel fra 2018

https://forskning.no/psykologi-nasjonalt-senter-for-e-helse-forskning-partner/gir-akutt-psykiatrisk-hjelp-via-video/275619