logo

Sjekk ut nye Eksemskolen.no

Nettstedet Eksemskolen.no har blitt fornyet. Her finner du informasjon om hvordan du kan behandle og mestre det å ha atopisk eksem – nå også på engelsk og kinesisk.

Thomas Schopf, Nasjonalt senter for e-helseforskning. Foto: Lene Lundberg
Thomas Schopf, Nasjonalt senter for e-helseforskning. Foto: Lene Lundberg

– En barnelege fra Hongkong hørte om Eksemskolen.no, og sa seg villig til å samarbeide med oss for å gi den gamle siden et ansiktsløft. Det er grunnen til at nettsiden nå også er på kinesisk, i tillegg til engelsk. Eksem er eksem, uansett hvor du bor.

Det sier lege og forsker Thomas Schopf (48), som har jobbet ved Nasjonalt senter for e-helseforskning i ti år. Schopf jobber også på det nye allergisenteret på Universitetssykehuset Nord-Norge, og som hudlegespesialist.

Den opprinnelige nettsiden Eksemskolen.no ble etablert i 2005 av barneavdelingen og telemedisinmiljøet på Universitetssykehuset Nord-Norge. Ny versjon har universell utforming og er tilpasset mobilvisning.

Schopf setter pris på sin nye internasjonale samarbeidspartner, Hong Kong Paediatric and Adolescent Dermatology Society, en kinesisk forening for hudsykdommer hos barn og unge.

Fra leger til pasienter

Schopf har hele tiden jobbet for å få ut mer informasjon om atopisk eksem, også til leger og sykepleiere. Nå dreier det seg om å få ut informasjonen på nett direkte til pasienter som plages med betennelsessykdommen i varierende grad.

– Vi prøver å bruke et språk alle kan forstå, ikke vanskelig fagspråk. Men vi vet at en god del behandlere og helsearbeidere i hele landet – og nå også i utlandet – bruker siden, og tipser pasienter og pårørende om den. Det håper vi de fortsetter med!

Den nye versjonen av nettstedet var på lufta i september, og utvikles videre.

Ett av fem barn får eksem. Foto: Jan Fredrik Frantzen
Ett av fem barn får eksem. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Mange får eksem

Om lag ett av fem barn får atopisk eksem. For mange er det noe de kun har som barn. Andre får moderate og alvorlige plager som krever god og rett behandling, og som de må lære seg å mestre resten av livet.

– Ofte er eksem familiært, det går i arv. Men det varierer hvor store plagene blir. For en god del holder det å smøre rikelig med fuktighetskrem. Eksem krever individuell tilpasning, og det finnes flere typer behandling som gir god effekt, som ulike kremer, bad og lysbehandling, sier Schopf.

Les mer: www.eksemskolen.no