Politiske beslutninger må være kunnskapsbaserte


- Digitalisering i helsetjenesten og samfunnet skjer kontinuerlig, og vi vil alltid ha behov for oppdatert forskning på dette feltet, sier tidligere e-helseforsker Hege Kristin Andreassen i forbindelse med en rapport som nylig ble utgitt av NeRN (Nordic eHealth Research Network). Rapporten presenterer fakta fra nordiske befolkningsstudier om bruk av e-helse, som er gjort siden 2012.

Det er viktig at helse- og velferdspolitiske beslutninger er kunnskapsbaserte. Foto: www.colourbox.no
Det er viktig at helse- og velferdspolitiske beslutninger er kunnskapsbaserte. Foto: www.colourbox.no

- De som ble født det året vi gjorde den første befolkningsundersøkelsen om bruk av e-helse i Norge, for 20 år siden, er voksne i dag. De er vokst opp med e-helse, det er ikke en nyhet slik det engang var, forklarer hun.

Hun mener at forskningen må tilpasse seg den nye virkeligheten. Det nordiske forskernettverket for e-helse (NerN) jobber med å utvikle og forbedre metodene for å måle og forstå e-helse i de nordiske landene.

- En av anbefalingene i rapporten er at undersøkelser og målinger i fremtiden koordineres bedre mellom landene. Vi trenger å løfte blikket fra de mange lokale og nasjonale prosjektene innen e-helse, og se på konsekvenser for samfunnet på lengre sikt, avslutter Andreassen, nå leder ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved UiT Norges arktiske universitet.

Klikk her for å lese rapporten

Hege K. Andreassen. Foto: E-helseforskning
Hege K. Andreassen. Foto: E-helseforskning

Postet 10.06.2020  av Randi Laukli


Hva er NeRN?

  • Nordic eHealth Research Network (NeRN) ble opprettet av Nordisk Ministerråd i 2012.
  • Målet var å utvikle, teste og evaluere et felles sett med indikatorer for overvåking av e-helse i Norden, Grønland, Færøyene og Åland.
  • Denne kunnskapen er viktig for de som skal videreutvikle den nordiske helse- og velferdspolitikken.
  • Nasjonalt senter for e-helseforskning har vært med i nettverket siden begynnelsen.

Siste nyheter