logo

– Legges PraksisNett på is blir ikke pasientene fulgt opp

Nasjonalt senter for e-helseforskning forsker på persontilpasset beslutningsstøtte for pasienter med kroniske smerter, et verktøy som er det eneste av sitt slag. Stopper finansiering av PraksisNett avsluttes prosjektet ved årsskiftet 2022.

Prof. Johan Gustav Bellika
Prof. Johan Gustav Bellika

– Vi får stadig høre at man må få til mer innovasjon, her er det kroken på døren for innovasjon.

Det sier Johan Gustav Bellika, professor i medisinsk informatikk ved Institutt for klinisk medisin, helsevitenskapelig fakultet ved Universitetet i Tromsø (UiT), og leder for prosjektet ved Nasjonalt senter for e-helseforskning.

Han ble nylig intervjuet i Dagens Medisin om at PraksisNett – en landsdekkende løsning – står i fare for å miste finansieringen.

– Skjer det, mister vi kompetanse. I forskningsverdenen er det ikke mange å spille på. Har man ikke finansiering så forsvinner kanskje kompetansen inn i andre prosjekter i lang tid fremover, slik trues også kontinuiteten i vårt arbeid.

Bellika sier det å få til kliniske studier eller å teste ut e-helseløsninger på fastlegekontor er vanskelig.

– Man trenger et stort maskineri for å få dette til.

Skjermdump fra Dagens Medisin
Skjermdump fra Dagens Medisin

Ragnhild Skogeng Johnsen har fibromyalgi og deltar i prosjektet. Hun ble med i studien fordi hun fikk inntrykk av at de genuint ville hjelpe pasientene.

– Det er første gang etter jeg ble syk, at jeg opplever å bli møtt med respekt, forståelse, omsorg og nysgjerrighet på hva vi som pasienter, har å fortelle. Vi har fått hatt en sentral rolle i prosjektet og er blitt tatt på ramme alvor.

Hun håper at prosjektet ikke blir lagt ned.

– I min verden er det krise. Det finnes ikke noen alternativer for pasienter som meg. Vi råtner på rot, uten en plan for fremtiden.

Les hele artikkelen i Dagens Medisin (31. mai 2022).