logo

Når din personlige trener er en chatbot

Kan en chatbot hjelpe deg å gå ned i vekt? Forskere prøver å finne svaret.

Chatbot i treningsklær leder gruppe med fire mennesker.
FysBot hjelper deg å trene ved å sende meldinger på sosiale medier.

Du kommer ikke i bedre form av at en robot løfter vekter på dine vegne. Men kanskje du kan gå ned i vekt ved at en chatbot sender deg oppmuntrende meldinger?

FysBot er en virtuell venn eller personlig trener, som oppmuntrer deg til å trene og ta sunne valg. Den er en chatbot som sender påminnelser og skriver meldinger til deg på sosiale medier - akkurat som en ekte person.

Trenger vi FysBot?

I dag er det rundt 2 milliarder mennesker i verden som er overvektig. Dette er tre ganger så mange som i 1975.

Vi vet at trening er bra for helsen vår og reduserer risiko for hjertesykdommer, diabetes og depresjon. Likevel klarer vi ikke trene nok.

- Folk vil ha individuell hjelp til å trene. Derfor tenkte vi at en chatbot som sender meldinger til deg på sosiale medier kunne være en god løsning, sier stipendiat Dillys Larbi ved Nasjonalt senter for e-helseforskning.

Larbi utforsker hvordan en chatbot på sosiale medier kan motivere personer til å øke sin fysiske aktivitet. Hun snakker med mulige brukere av en slik chatbot om hvilke ønsker og behov de har.

FysBot er din trener og venn

- Når vi testet en prototype, var tilbakemeldingen at folk ønsker seg en digital venn som er integrert med sportsklokken deres, sier Kerstin Denecke, professor ved Bern University of Applied Sciences.

En venn heier på deg, men kan også være ærlig og gi konstruktiv kritikk. Når vennen vet hvor mange skritt du har gått den dagen, kan den også være konkret. “Hurra for deg som klarte 5000 skritt i dag! Tar du 6000 i morgen?”

- FysBot er også en slags psykolog. Den prøver å endre atferden din med forskningsbaserte teknikker, sier Elia Gabarron, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold og Nasjonalt senter for e-helseforskning. FysBot benytter nemlig psykologiske teknikker som målsetting, tilbakemelding, sosial støtte og sosiale premier.

Målet er å øke fysisk aktivitet

- Foreløpig fokuserer vi på fysisk aktivitet, men en slik chatbot kan også være aktuell for å motvirke eksempelvis rusavhengighet. Det hadde vært kult å se FysBot i bruk over hele verden, sier Larbi.