logo

AI Democratization for All

I en tid hvor kunstig intelligens (KI) blir mer og mer vanlig i hverdagen vår, er det viktig å sørge for at alle har lik tilgang til KI. I dag er det stort sett bare store teknologiselskaper og noen få velfinansierte forskningsgrupper som har tilgang til de mest avanserte datamaskinene, KI-verktøyene og systemene. Dette begrenser hvilke typer forskning som kan gjøres i Norge, hvem som kan få tilgang til AI verktøyene, hvem som får tilgang til å utvikle nye løsninger og ikke minst hvor data som er input til læringsprosessene kan lagres.

Når få har kontroll over disse ressursene, kan det skjevfordele bruken, gevinstene, forskningen, men innebærer også en potensiell langsiktig risiko for samfunnet ved å skape ulikheter i innovasjonsevnen og begrense mangfoldet av perspektiver i KI-utviklingen.

På bakgrunn av disse hindringene foreslår vi å opprette AI Democratization for All (AIDEA), et banebrytende AI-senter som skal fremme rettferdig tilgang til KI-verktøy og bidra til en bærekraftig utvikling av det norske samfunnet.

Formål

AIDEA har som mål å sikre AI-systemers robusthet ved å fremme et miljø preget av autonomi og bred involvering, og ved å omfavne FAIR-prinsippene (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable). Ved å demokratisere AI-utviklingen tar vi ikke bare sikte på å fordele fordelene ved teknologien, men også å forbedre kvaliteten og robustheten til selve AI-systemene og øke kunnskapen om praktisk bruk av slike systemer.

Demokratisering av KI omfatter, demokratisering av KI-utvikling, KI-bruk, KI-profitt og KI-styring.

Prosjektets mål

AIDEA bruker utdanning som den primære metoden for kapasitetsbygging, og den overordnede tilnærmingen for å nå våre demokratiseringsmål er gjennom:

  1. utvikle en føderert infrastruktur basert på åpne standarder for å lette tilgangen til KI-teknologi for alle (teknologiutvikling) og bruk.
  2. fremme bruken av etiske, personvernvennlige og innovative KI-applikasjoner ved å oppmuntre til bredere deltakelse og bærekraftige forretningsmodeller (innovasjon), og
  3. utforske de samfunnsmessige konsekvensene av denne bredere deltakelsen ved å implementere og evaluere innovative løsninger i praksis (samfunnsmessige konsekvenser).

Nødvendige partnere og kompetanse

For å kunne opprette senteret, trenger vi partnere og kompetanse som kan være med i utviklingen. Vi ser etter partnere fra:

  1. Forsknings- og akademiske institusjoner, data-/høyytelsesberegningssentre.
  2. Leverandører av helsetjenester, helsedatanettverk, kommuner
  3. Teknologiselskaper og bedrifter (store selskaper, små og mellomstore bedrifter, oppstartsbedrifter osv.)
  4. Datavitenskap, interoperabilitet og standardisering, sikkerhet og personvern, AI-etikk og juss, styring, samfunnsvitenskap og humaniora, beslutningstakere og andre interessegrupper.
  5. Internasjonale AI-partnere (Norden, EU, internasjonalt)

AI Democratization for All: Nyheter

Kunstig intelligens tolker pasientjournalen din

Forskere ved Nasjonalt senter for e-helseforskning har konstruert et kodeverktøy basert på kunstig intelligens som skal foreslå tilstandskoder til pasienters epikrise. Verktøyet kalles Easy-ICD og skal forbedre effektiviteten og kvaliteten i helsetjenesten.

02.01.2023

Vil få fart på arbeidet med å ta i bruk kunstig intelligens i helsetjenesten

Det kom fram under debatten KIN-nettverket holdt under Arendalsuka.

22.08.2022
    2