logo

Historien om «Anna»

En pasienthistorie representerer bedre enn andre hvorfor pasientsentrert helsetjenesteteam (PSHT) ble utviklet. «Anna» var en av mange som gradvis ble sykere av møtene med helsetjenesten.

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

«Anna» representerer hva forskerne fant da de begynte å lete etter årsaken til problemene.

I Nord-Norge kan det være langt til nærmeste sykehus. Det kan ta mange timer med bil, og som regel rekvireres helikopter ved akutt og livstruende sykdom. I 2012 hadde «Anna» fem innleggelser ved sykehuset i Tromsø. Fire av dem var akuttinnleggelser med helikopter.

122 dager på sykehus

«Anna» bodde i en bygd på kysten av Troms. I alt hadde «Anna» 34 kontakter med helsevesenet dette året. Hun var innlagt på sykehus i 122 dager. De planlagte polikliniske kontaktene hun hadde med sykehuset dette året var ikke koordinert. Det betyr at hun måtte besøke poliklinikken for en og en diagnose. Ren reisetid til og fra et besøk på poliklinikken i Tromsø innebar rundt åtte timer med bil. Annas største ønske var for øvrig å få sertifikatet tilbake slik at hun kunne få vært mer sosial.

Anna slet med alle tablettene, og tok dette opp med flere. Også forskerne som intervjuet henne. Hun hadde 20 tabletter hun skulle ta hvert døgn, forsto ikke hva de ulike var til og ble kvalm og kastet ofte opp etter at hun hadde tatt dem.

Hver gang pasienten ble innlagt på sykehus kom det som følge av forverring i en av diagnosene, eller som følge av bivirkninger på grunn av det komplekse medikamentregimet hun sto på. Sykehuset behandlet henne adekvat i henhold til retningslinjer for den aktuelle diagnosen, sendte henne hjem og overlot henne til seg selv og fastlegen.

Klarte ikke mer

‒ Noen ganger gikk dette bra, noen ganger gikk det ikke så bra, forklarer klinikksjef Markus Rumpsfeld ved Universitetssykehuset Nord-Norge som fulgte «Anna» og flere av de andre pasientene som var utgangspunktet for etableringen av PSHT.

Medikamentbivirkningen blomstret som regel ikke opp før etter at hun kom hjem igjen.

‒ Anna fortalte selv til helsepersonell at hun syntes sykehuset tok henne på alvor, men at skrev henne for tidlig ut og overlot henne til seg selv, forteller Birgitte Forsaa Åbotsvik, som leder PSHT Tromsø.

Dessverre gikk det med Anna som med mange av pasientene som er utsatt for gjentatte akuttinnleggelser. Belastningen på kroppen ble for stor. Den siste gangen luftambulansen ble rekvirert for «Anna», døde hun der: I helikopteret underveis til sykehuset.

Klikk her for å se bildehistorien om «Anna»