logo

En myte at velferdsteknologi ikke krever teknologisk kompetanse

At velferdsteknologi handlet om 80 prosent mennesker og kun 20 prosent teknologi stemmer ikke med virkeligheten, ifølge forskere.

Kari Dyb ved Nasjonalt senter for e-helseforskning
Kari Dyb ved Nasjonalt senter for e-helseforskning

Hilde G. Corneliussen fra Vestlandsforsking og Kari Dyb fra Nasjonalt senter for e-helseforskning har fulgt det nasjonale programmet for velferdsteknologi til Helsedirektoratet, KS og Direktoratet for e-helse tett i flere år. De har studert språket som oppstår i offentligheten når en skal diskutere innføring av teknologi i helse og omsorg. I tillegg har de intervjuet ansatte og ledere i kommunal pleie- og omsorgstjeneste på Vestlandet og i Nord-Norge om deres opplevelser med velferdsteknologi.

Forskerne vil utfordre et sannhetsregime om at velferdsteknologi ikke skal handle om teknologi, men om mennesker. Noe som fører til sinne og frustrasjon hos helsepersonell som får dumpet ny teknologi i fanget uten å ha nødvendig kompetanse til å utnytte den.
- Et budskap som oppfattes av mange som en sannhet, vil kunne legge politiske føringer. Det kan gjøre at det ikke blir gitt penger til viktige behov som mer IKT-personell og kompetanseheving hos helsearbeidere, sier Hilde G. Corneliussen i et intervju publisert av Nasjonalt senter for e-helseforskning.