logo

Deling av helsedata over landegrensene - er vi klare for det?

Hvor moden er Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland for innføring av EUs politikk for deling av helsedata, den kommende forordningen på European Health Data Space (EHDS)?

Helsedata
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Dette er bare to av problemstillingene forskere ved Nasjonalt Senter for e-helseforskning skal undersøke i prosjektet Nordic Health Data Space. Prosjektet skal vurdere beredskapen til Aurora-regionen for å omfavne det Felles europeiske helsedataområdet (EHDS).

Målet er å analysere den europeiske og nasjonale politikken på EHDS, og gjennomføre intervjuer med aktørene innen e-helse, innovasjon og forskning i regionen for å avdekke deres strategier for å tilpasse seg til EHDS. Prosjektet vil også gi eksempler på hvordan helsedata kan deles og utnyttes for å fremme innovasjon og skape arbeidsplasser i regionen.

- I rapporten «Den europeiske vendingen» fra Helsedirektoratet står det at dersom EU vedtar lovforslaget og det formelt besluttes å innlemme EHDS i EØS-avtalen, er Norge forpliktet til å implementere forordningen. Dette vil påvirke den strategiske retningen for e-helseområdet nasjonalt, forteller prosjektleder ved Nasjonalt senter for e-helseforskning Kassaye Yitbarek Yigzaw.

    Formålet med prosjektet er å styrke samarbeidet både lokalt og regionalt når det gjelder deling av helsedata på tvers av landegrensene, øke kapasiteten til å utnytte slike data, og minimere hindringene for deling og gjenbruk av informasjon. Alt dette er rettet mot å oppnå en mer effektiv helsetjeneste.

    Prosjektet er finansiert av EU-programmet Interreg Aurora. Dette er et samarbeidsprogram mellom Norge, Sverige og Finland som fokuserer på å styrke samarbeidet og utviklingen i de nordligste regionene av disse landene. Gjennom Interreg Aurora-programmet får vi muligheten til å samarbeide på tvers av grensene for å utvikle og gjennomføre felles prosjekter og initiativer som gagner regionen som helhet. Dette bidrar til å styrke samarbeidet og bygge partnerskap som kan bidra til å løse felles utfordringer og fremme bærekraftig utvikling i de nordlige regionene av Norge, Sverige og Finland.

    Nordic Health Data Space er ledet av Universitetet i Oulu, og skal sammen med NSE samarbeide med Universitetet i Umeå og Norges Teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).