logo

Kan en app ta bort morgenkvalmen?

Inntil 20% av gravide bruker legemidler mot kvalme. Kunne de unngått dette bare med å spise annerledes? Når er det så alvorlig at man må på sykehuset?

Webinar: Kan en app ta bort morgenkvalmen?
Elin Ngo spør hvordan en app kan hjelpe gravide til å håndtere kvalme. Svaret er en digital logg sammen med kosthold- og livsstilsråd.

Hele webinaropptaket finner du nederst i saken.

Kvalme og oppkast? Dessverre opplever 80-90 prosent av gravide noen form for urolig mage.

- Vi som helsepersonell bør være klare over hvor plagsomt svangerskapskvalme kan være, slår stipendiat Elin Ngo ved Universitetet i Oslo fast.

Ngo har vært med på å utvikle og forske på effekten av appen «MinSafeStart». Appen fungerer som en dagbok for gravide. Ved å dokumentere hvor kvalm de føler seg hver dag, vil de få tilpassede råd om kosthold og livsstil.

- Rådene kan være å huske å drikke rikelig, spise små måltider ofte, samt hvile og unngå sterkt mat. Appen gir også informasjon om tilgjengelige legemidler som kan brukes. Den vil gi beskjed dersom det er nødvendig å ta kontakt med helsepersonell, forteller Ngo.

Appen er et pasientsentrert beslutningsverktøy. Ved å lære om utfall, risiko, fordeler og ulemper, vil kvinner gjøres i stand til å ta egne informerte valg og delta i diskusjoner med helsepersonell om behandling av svangerskapskvalme.

- Målet er å forebygge alvorlig svangerskapskvalme. Da vil vi samtidig redusere legemiddelbruk og behov for sykehusinnleggelser eller sykemeldinger, sier Ngo.

Et internasjonalt og standardisert poengsystem for kvalme (Svangerskaps Utløst Kvalme Kvantifiserings-skåren) brukes for å klassifisere de rapporterte symptomene.

Opptak

Du kan laste ned podkasten til mobilen din på Apple Podcasts, Spotify eller Podbean. Søk etter "Norwegian Centre for E-health Research".