logo

E-helsens fremtid: Et nordisk perspektiv fra Oslo

Oslo har denne uken vært skueplass for «eHelse 2024», en konferanse som i år bl.a. har rettet søkelyset mot Norden i en samlet innsats for å forme fremtiden for e-helse. Det har vært dager fylt med innsikt og visjoner, der forskere fra Nasjonalt senter for e-helseforskning har deltatt som en del av et bredere engasjement fra det nordiske e-helse forskernettverket (NeRN).

NeRN-nettverket samlet under eHelse-konferansen i Oslo. Foto: Signe Lohmann-Lafrenz, NTNU.
NeRN-nettverket samlet under eHelse-konferansen i Oslo. Foto: Signe Lohmann-Lafrenz, NTNU.

I en verden hvor helsesektoren bøyer seg under vekten av økende utfordringer – fra en personellkrise og utbrenthet blant helsepersonell, til et skrikende behov for effektive IT-løsninger – gir konferansen «eHelse 2024» håp om en bedre fremtid i helsesektoren med løfter om innovasjon og forbedring.

Helsesektor med utfordringer

Riksrevisjonens nylige rapport som kaster lys over sykehusenes IT-utfordringer, peker på en nødvendig vei fremover: teknologi skal være en løsning, ikke en del av problemet!

Dette har vært en ledetråd gjennom konferansen. Sett med et nordisk perspektiv gjennom NeRN-nettverket, har forskere som Espen Solbakken Nordheim og Ove Lintvedt ved Nasjonalt senter for e-helseforskning delt innsikt som peker mot et nordisk samarbeid om e-helsens fremtid.

I tillegg deltok senterleder Stein Olav Skrøvseth ved Nasjonalt senter for e-helseforskning i konferansens programkomite og ledet en panelsamtale om hva vi kan- og bør gjøre for å bygge mer kunnskap om kunstig intelligens i helsesektoren.

Faglig tyngde

Professor Arild Faxvaag ved NTNU hold eget foredrag om hvordan vi måler effekten av e-helse, basert på erfaringer fra det nordiske e-helseforskernettverket (NeRN).

Ove Lintvedt, seniorforsker ved Nasjonalt senter for e-helseforskning snakket om klinikeres tilfredshet med EPJ-systemet (elektronisk pasientjournal) og menneskelige faktorers påvirkning, med innsikt fra implementeringen av DIPS Arena i Helse-Nord.

Ove Lintvedt, ehelse2024
Forsker Ove Lintvedt i aksjon under årets eHelse-konferanse

- eHelse 2024 er en fin anledning til å dele innsikt og erfaringer fra vår egen forskning og fremme det gode arbeidet som gjøres av forskerne som er en del av NeRN gruppen, sier Espen Solbakken Nordheim, forskningskoordinator ved Nasjonalt senter for e-helseforskning .

Nordisk e-helse nettverk

NeRN-nettverket, ledet av Faxvaag, består av forskere fra Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland. Nettverket arbeider for å utvikle felles nordiske indikatorer for e-helsefunksjoner og tjenester. Disse indikatorene sikter mot å støtte de nordiske velferdssystemene og bidra til utviklingen av bærekraftige digitale helsesystemer.

I tillegg til konferansen har det vært produktive møter om videre validering av innbyggerundersøkelsen til NeRN, utvikling av nye indikatorer for perioden fra 2025, og planlegging for presentasjoner ved den kommende MIE-konferansen i august. Samarbeidet med Helsedirektoratet ble også forsterket, med en felles forståelse av viktigheten av tettere samarbeid, spesielt i forhold til innsamling av data.

- Vi er veldig glade for at Helsedirektoratet tok seg tid til å være med på møtet vårt. Det er bred enighet om at vi må fortsette det gode samarbeidet for videre indikatorutvikling og hvordan vi skal få til å samle inn og dele helsedata sammen, sier Nordheim.

NeRN
Møte i NeRN-nettverket under konferansen

Konferansen markerer et viktig skritt fremover i den nordiske innsatsen for å takle de voksende utfordringene innen e-helse. Gjennom samarbeid og felles innsats motiveres det til kontinuerlig forbedring og innovasjon, med mål om å gjøre teknologi til en bærekraftig støtte for både helsepersonell og pasienter.