logo

EU: Hvordan skal vi vite hvilke e-helseløsninger som er bra?

Den teknologiske utviklingen går i en vanvittig fart. Det kommer stadig nye løsninger på markedet. Det som var bra i går, er utdatert i dag. Hvordan skal vi navigere i denne jungelen? De som skal velge og kjøpe løsningene for helsetjenesten trenger noe å støtte seg på.

gruppe mennesker
Hele konsortiet ble tatt imot i det italienske helsedepartementet i Roma. Dette er den norske delegasjonen.

I flere år har Europakommisjonen forsøkt å finne en felles måte å evaluere og validere e-helse på. De eksisterende metodene er ikke samkjørte på europeisk nivå. Da blir det utfordrende å fange opp den reelle merverdien til helseteknologi.

Metode for validering

Health Technology Assessment, eller HTA, har vært brukt i mange år på medisinsk og farmasøytisk teknologi.

HTA brukes for å samle forskningsbasert, etisk, juridisk, organisatorisk og samfunnsøkonomisk dokumentasjon for beslutningstakere i helsetjenesten.

Men passer HTA like godt til å evaluere verktøy for forebygging, behandling og diagnose? EU-prosjektet EDiHTA skal finne svaret.

- Teknologi kan forbedre kvalitet og tilgang på helsetjenester, samtidig som den sikrer en bærekraftig sektor, men vi må vite at den er god nok, sier prosjektleder Line Linstad på Nasjonalt senter for e-helseforskning.

Hun leder arbeidspakke 2 i EDiHTA, og skal analysere hvordan EUs politikk knyttet European Health Data Space og KI-, data- og cyberreguleringer påvirker utviklingen av et HTA-rammeverk for e-helse.

Innføring av KI frigjør ressurser

Norske partnere i prosjektet er Nasjonalt senter for e-helseforskning og DNV. Prosjektet «Innføring av kunstig intelligens i Vestre Viken», som E-helseforskning følgeforsker på, er med som en av seks piloter.

- Å få være med som pilot i dette prosjektet er spesielt viktig for oss som er i ferd med å gå opp løypa for kunstig intelligens i helsetjenesten. Vi ser at det frigjør tid for helsepersonell. Vi håper og tror at dette rammeverket vil bidra til en standardisering for vurdering av digitale teknologier, og at prosessene dermed vil bli bedre, gå raskere og med mindre ressursbruk, sier Bjørn Anton Graf, innføringsleder i Vestre Viken.

Pasientens helsetjeneste

Over fire år skal 16 europeiske partnere fra både akademia, helsetjeneste og næringsliv sammen finne frem til et rammeverk som skal bli en støtte for klinikere, ledere og politikkutformere i Europas nye helseunion, hvor Norge også er med.

- For en offentlig helsetjeneste med begrensede ressurser, vil et rammeverk for validering være et virkemiddel for å ta rasjonelle beslutninger om investeringer i helsetjenesten. Løsningene som innføres vil kunne gi innbyggerne en mer målrettet forebygging og behandling, avslutter Linstad.