Kunstig intelligens for likeverdige helsetjenester
Hvordan er det å være lege og pasient i rurale strøk?
Vi ser på ultralydundersøkelser som eksempel på hvordan kunstig intelligens kan bidra til likeverdige helsetjenester, uansett hvor du bor.
Mange opplever ultralydbilder som en grøt av grå nyanser. Nye ultralydteknologier byr på nye muligheter. Den har blir kalt det nye stetoskopet.
Ultralyd er en relativt billig teknologi, men det krever noe ekspertise til å tyde bildene. Da kan kunstig intelligens være til hjelp.
I samarbeid med kommuner og Helseinnovasjonssenteret, driver SINTEF flere prosjekter som handler om KI veiledet ultralyd. SINTEF har tidligere utviklet KI veiledet ultralyd innenfor hjertediagnostikk og nerveblokader for spesialisthelsetjenesten. Nå er de godt i gang med å utvikle modeller for utposning på hovedpulsåren, og ønsker å få i gang modeller for undersøkelser i svangerskapet i rurale områder.
Målet til prosjektene er økt bærekraft, likeverdige helsetjenester for pasienter i rurale strøk, samt en mer interessant arbeidsdag for fastleger.
På webinaret vil SINTEF vise fram KI veiledet ultralyd som de har utviklet og aktive prosjekter, samt ideer til nye områder hvor KI veiledet ultralyd kan egne seg.
Presentasjon ved Cecilie Våpenstad, seniorforsker ved SINTEF og førsteamanuensis ved NTNU.
Cecilie Våpenstad har en tverrfaglig bakgrunn innen medisinsk teknologi og sosial antropologi, og har i mer enn 15 år forsket på teknologistøttet læring i helsesektoren. Hun leder arbeidet med å utvikle KI veiledet ultralyd som er tilpasset hverdagen til travle fastleger i rurale områder.
Opptak
Du kan laste ned podkasten til mobilen din på Apple Podcasts, Spotify eller Podbean. Søk etter "Norwegian Centre for E-health Research".