logo

Stengt på grunn av uvær

Nordkinnhalvøya i Finnmark er avhengig av en vei over fjellene. Dessverre er denne veien kanskje den som oftest er stengt i hele Norge på grunn av uvær.

Dame med videobriller ser ut over landsbyen i Norge.
Videobriller kan tas i bruk når veiene stenges.

Hvis helsefagarbeider Simone Wilhelmsen Nilsen må kjøre (og det finnes ingen reelle alternativer) fra den ene enden av Lebesby kommune til den andre, må hun krysse ikke bare én, men hele fem fjelloverganger. Tur-retur tar åtte timer – forutsatt at hun kan kjøre i fartsgrensen hele veien.

Kjøreruten fra Lebesby til Veidnes tar fire timer og krysser flere fjelloverganger.
Slik er det å kjøre fra en ende av kommunen til den andre.

En forutsetning er at veien i det hele tatt er åpen. Det blir ofte forsinkelser på grunn av snøfokk, mye vind og dårlig sikt. Kommunen har rett og slett ikke nok mannskap og brøytebiler for å dekke et så stort område når det er uvær.

Det andre store problemet er kvaliteten på veien.

- Veien fra Bekkarfjord til Veidnes er smal, humpete og i dårlig stand. Du vil ikke komme rundt en sving i 80 km/timen og kjøre rett inn i en lastebil. Du må senke farten og kjøre forsiktig, sier Simone.

Simone må alltid være på utkikk etter rein som vandrer langs veien. Hvert år stenges veier i ubestemt tid i området slik at reinsdyrene kan skifte beite.

Det bor ikke så mange mennesker i Nord-Norge. Faktisk er det bare omtrent én person per to kvadratkilometer i området der Simone bor og arbeider. Det er vanskelig å rekruttere helsepersonell til å jobbe her. Ressursene er så knappe at kommunene på Nordkinnhalvøya må dele en jordmor og en legevakt.

Til tross for utfordringene, fortjener folkene som bor her helsehjelp av høy kvalitet.

Simone Wilhelmsen Nilsen
Helsefagerbeider Simone Wilhelmsen Nilsen er ansvarlig for kommunens velferdsteknologi.

Et ekte behov for digital hjemmeoppfølging

Helsearbeidere sliter med å tilby likeverdige tjenester til pasienter som bor i ytre strøk av kommunen. Det er ikke bærekraftig å bruke mesteparten av dagen på å kjøre og vente på at veiene skal åpne.

Simone er velferdsteknologisk ansvarlig i sin kommune. Husk at det kan ta over fire timer å kjøre fra en side av kommunen til den andre. Det er nøyaktig det Simone må gjøre hvis noen på Veidnes ønsker å lære å bruke velferdsteknologi eller hvis de trenger teknisk hjelp. Kjøreturen er en investering i innbyggerens fremtidige helse og velvære.

Innbyggere som deltar i programmet for velferdsteknologi sender daglig inn sine helsedata til hjemmetjenesten. De kan ringe eller skrive meldinger med en sykepleier i normal arbeidstid hvis de har spørsmål om målingene.

Mange typer helsemålinger kan være en del av digital hjemmeoppfølging eller velferdsteknologi. Pasienter i Lebesby kommune bruker aktivt apparater for å måle blodtrykk og blodsukker. Kommunen har testet spirometre og termometre. I fremtiden vil de undersøke hvordan en baderomsvekt kan brukes av pasienter som trenger å rapportere sin vekt til en lege.

- Vi kjøpte oksymetre under Covid-19 pandemien, men ingen av våre innbyggere endte opp med å trenge dem. Det er vi glad for, smiler Simone.

Blodtrykksmåler og nettbrett.
Disse verktøyene brukes for å rapportere inn blodtrykksmålinger.

Konsultasjoner på avstand

I tillegg til helsemålinger, undersøker kommunen bruksområder for videobriller. Simone beskriver hvordan helsepersonell kan bruke brillene til å ringe hverandre med Join. Join er Norge sin videoplattform designet spesifikt for helsesektoren. I stedet for et vanlig videomøte hvor man er bundet til å sitte ved en PC, tillater videobrillene bevegelsesfrihet. Her kan du se hvordan brillene brukes i sårbehandling.

I en nødssituasjon kan brillene brukes for å vise en pasient til en spesialist. Ambulansearbeideren kan få innspill på behandling og iverksette behandling tidligere. Det nærmeste regionale sykehuset er 30 minutter unna med fly, noe som betyr at en videosamtale er den raskeste måten å få en ekspertuttalelse på. Ambulansearbeideren er ofte først på stedet og kan bruke brillene for å koordinere med Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) om hvor det egner seg å lande et helikopter eller gi en oversikt over en kompleks situasjon.

Videre kan videobrillene brukes i planlagte behandlinger eller konsultasjoner. Pasienten kan få helsehjelp lokalt, heller enn å reise med bil, båt eller fly til sykehuset. Pasienten kan være hjemme med en sykepleier, eller hos fastlegen, mens spesialisten undersøker situasjonen gjennom brillene. På grunn av de store avstandene er det dyrt og tidskrevende å reise i Nord-Norge, særlig hvis pasienten trenger en ledsager.

Dame med videobriller på ser ut over landsby i Norge.
Videobriller kan brukes utendørs.

Gode helsetjenester, uansatt hvor du bor

Ikke alle har lik tilgang til leger, sykepleiere og spesialister i Norge. Det er spesielt utfordrende hvis du bor på et avsidesliggende sted med dårlige veier og mye røft vær. Kommuner prøver å tilby så mange helsetjenester lokalt som mulig, slik at færre pasienter må gjøre den krevende reisen til det regionale sykehuset.

Digital hjemmeoppfølging og velferdsteknologi bidrar til bærekraftige helsetjenester. Helsepersonell kan da brukes hvor det er mest behov for dem. Når uværet stenger veier og flyplasser, vil folk fortsatt kunne få ekspertmedisinske råd. Kvalitet og tilgjengelighet av omsorg øker når teknologi brukes på en god måte.

Målet er å oppskalere programmet for velferdsteknologi ved å inkludere flere innbyggere og typer helsemålinger. Lebesby kommune ønsker også å innføre planer for egenbehandling. Dette vil hjelpe pasientene til å gjennomføre de riktige tiltakene basert på dagens helsemålinger, og dermed redusere behovet for helsetjenester.

Digital hjemmeoppfølging og velferdsteknologi bidrar til at folk kan bo hvor de selv ønsker. Investeringskostnaden ved innkjøp av teknologien og opplæring i å bruke den er en investering i innbyggernes helse og velvære. Dette er en kostnad som Simone betaler med glede.