logo

Teknologi som hindrer feilmedisinering

Fører skanning av strekkoder på legemidler og pasientarmbånd til sikrere legemiddelhåndtering? Absolutt, sier Alma Mulac, men systemet er utfordrende på mange nivå.

Skanning av legemidler og pasientarmbånd fører til sikrere legemiddelhåndtering, sier Alma Mulac.
Skanning av legemidler og pasientarmbånd fører til sikrere legemiddelhåndtering, sier Alma Mulac.

Et kjent globalt initiativ i sykehus er å bruke teknologi som en sikkerhetsbarriere mot feilmedisinering. Mange sykehus er i ferd med å innføre Lukket Legemiddelsløyfe (LSS) for å få en tryggere legemiddelhåndtering og unngå pasientskade. Strekkodeassistert legemiddeladministrering (SALA) er en del av dette, og innebærer at både pasientens armbånd og legemidler på enhetsnivå merkes med skrekkoder og skannes når legemiddelet gis til pasienten. Alma Mulac er stipendiat og har studert hva skjer de siste meterne i legemiddelhåndteringsprosessen, fra sykepleieren fyller medisintrallen til pasienten i sykesenga. Forskningen er et samarbeid med masterstudenten Synne Margrethe Nielsen, Sykehuset Østfold, Sykehusapoteket Kalnes og Sykehusapotekene HF.

Presentasjon ved stipendiat Alma Mulac, Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Opptak

Du kan laste ned podkasten til mobilen din på Apple Podcasts, Spotify eller Podbean. Søk etter "Norwegian Centre for E-health Research".