Pasientsikkerhet blir aldri feil
Legemidler
er en viktig del av pasientbehandlingen ved et sykehus, men også den faktoren
som oftest går igjen i pasientskader og uønskede hendelser. Hvordan jobber
Helse Vest for å redusere risiko ved legemiddelbehandling?
Målet er en gjennomførbar gullstandard. Vi sier "gjennomførbar" fordi vi erkjenner at vi må se ulikt på de ulike pasientgruppene.
20 prosent av avviksmeldingene i Helse Vest er knyttet til legemidler, og 20 prosent av pasientskadene er relatert til legemiddelbehandling.
De siste årene har Helse Vest jobbet intensivt med å redusere risiko ved legemiddelbehandling. Arbeidet og erfaringene kan være aktuelle for helsepersonell også utenfor Helse Vest, for eksempel et læringsspill for legemiddelregning som vil bli lansert i løpet av sommeren.
Presentasjon ved Tonje Folkvang, farmasøyt og prosjektleder for ROMLE i Helse Vest.
I 2020 ble legemidler løftet frem som ett av fem risikoområder som Helse Vest ønsker å ha særlig oppmerksomhet på i tiden fremover. Det ble etablert et initiativ under navnet «Risikoområde legemiddel», som omfatter alle helseforetakene i regionen og Helse Vest IKT.
Gjennom dette initiativet er det utarbeidet en Regional plan for risikoområde legemiddel (ROMLE). Planen inneholder 10 tiltak fordelt på 4 tiltaksområder: Kompetanse, arbeidsprosesser, IKT-støtte og styring/ledelse. Arbeidet med å gjennomføre tiltakene ble startet opp i august 2022 og går nå mot slutten.
Opptak
Du kan laste ned podkasten til mobilen din på Apple Podcasts, Spotify eller Podbean. Søk etter "Norwegian Centre for E-health Research".