logo

Mobilisering av forskningspartnere i AI Democratization for All

Nasjonalt senter for e-helseforskning arrangerer et innspillsseminar for alle som er interesserte i implementering av kunstig intelligens for å søke på KI Milliard utlysningen.

Anne Torill Nordsletta
Anne Torill Nordsletta leder avdelingen som arrangerer seminaret.

På seminaret ønsker vi å samle ideer og behov, samt komme i kontakt med forsknings- og samarbeidspartnere. Når du melder deg på, si ifra om du kunne tenke deg å presentere din idé eller ditt behov.

Om AI Democratization for All

Regjeringen øker forskningsinnsatsen innen kunstig intelligens og digitale teknologier med minst én milliard norske kroner over de neste fem årene. I 2024 blir opptil 850 millioner tildelt for fire til seks KI-sentre.

I en tid hvor KI blir stadig mer vanlig, er det avgjørende å sikre lik tilgang for alle. I dag er det hovedsakelig store teknologiselskaper og velstående forskningsgrupper som har tilgang til avanserte KI-verktøy, noe som skaper begrensninger for hvem som kan utvikle og bruke KI.

For å løse dette foreslår vi å etablere AI Democratization for All (AIDEA), et KI-senter som fremmer rettferdig tilgang til KI og bærekraftig utvikling i Norge.

AIDEA har som mål å fremme robusthet i KI-systemer ved å skape et miljø preget av autonomi, bred involvering og FAIR-prinsippene (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable). Ved å demokratisere KI-utviklingen håper vi å fordele teknologiske fordeler, øke KI-systemenes kvalitet og robusthet, og fremme forståelse for praktisk bruk.

AIDEA vil

  • etablere demokratisk tilgang til KI-teknologi. Det vil si demokratisering av utvikling, bruk, profitt og styring.
  • fremme etiske og personvernvennlige KI-applikasjoner ved å oppmuntre til bredere deltakelse og bærekraftige forretningsmodeller.
  • utforske de samfunnsmessige konsekvensene.

Vi trenger deg!

Målet er å samle en mangfoldig gruppe eksperter og interessegrupper for å sikre en bærekraftig og rettferdig utvikling av KI i Norge.

Vi leter etter samarbeidspartnere fra ulike sektorer, inkludert forsknings- og akademiske institusjoner, kommuner, helsetjenesteleverandører, teknologiselskaper og bedrifter, samt oppstartsbedrifter. Vi ønsker også partnere med ekspertise innen datavitenskap, interoperabilitet og standardisering, sikkerhet og personvern, KI-etikk og jus, styring, samfunnsvitenskap og humaniora. Vi ser også etter internasjonale KI-partnere fra Norden, EU og globalt.