logo

E-helse i Europa: studiebesøk til Frankrike baner vei for samarbeid 

Frankrike har gjort et imponerende arbeid i e-helsefeltet de siste årene og tar sikte på å lede an i arbeidet med European Health Data Space. Sammen med Direktoratet for e-helse, har Nasjonalt senter for e-helseforskning vært på studiebesøk til Frankrike og Agence du Numérique en Santé (ANS).

Et vellykket besøk for alle parter. E-helsekunnskap ble delt på tvers av land og organisasjoner.
Et vellykket besøk for alle parter. E-helsekunnskap ble delt på tvers av land og organisasjoner.

- Vi hadde to innholdsrike dager hvor vi gjensidig presenterte strategier, roller og aktiviteter i våre to land, sier Siri Bjørvig, avdelingsleder på Nasjonalt senter for e-helseforskning.    

Hvem er de viktigste e-helseaktørene i Frankrike og Norge, og hvilke roller har de? Hvordan ser e-helsestrategien til de to landene ut? Hva er PraksisNett, CI-SIS, MonEspaceSanté, HelseNorge? Dette var noe av det som ble diskutert i møtene.  

- Disse fruktbare utvekslingene gjør det enklere å igangsette fremtidige samarbeidsprosjekter mellom Frankrike og Norge, sier Bjørvig. 
   

Kort oppsummering av programmet 

  1.  Hvordan bruker vi helsedata?  

ANS og e-helsedelegasjonen fra det franske helseministeriet presenterte innsatsen som er gjort de siste årene i Frankrike for å få e-helse prioritert. Et av resultatene er høyere grad av involvering av regionale og lokale samarbeidspartnere, men også større engasjement fra helsepersonell, innbyggere og pasienter. 

Som en del av diskusjonen om sekundær bruk av helsedata informerte Frankrikes Health Data Hub om vilkårene for bruk og deling av helsedata med prosjektledere i Frankrike, men også om sin rolle som tilrettelegger for forskning og kvalitetsforbedring i helsetjenesten. 

Fra norsk side presenterte Direktoratet for e-helse hovedprioriteringene for 2023, herunder videreutvikling av helsedata.no og eksisterende infrastruktur, samt Norges langsiktige e-helsestrategi. 

Nasjonalt senter for e-helseforskning delte deretter en retrospektiv studie om hvordan Norge har gått fra en styringsmodell under stress, til større involvering av lokale aktører i beslutningstaking. 

For å illustrere behovet for helsedata i kliniske studier, presenterte E-helseforskning PraksisNett - en infrastruktur som gjør det mulig å hente ut data fra primærhelsetjenesten på en sikker og personvernbevarende måte.  

2.  Innovasjon og innbyggerens helsedata 

    Den andre dagen startet med presentasjon av PariSanté Campus, et ambisiøst prosjekt hvor franske myndigheter er i ferd med å samle hele økosystemet for e-helse i felles lokaler. Dette skal legge til rette for mer samarbeid, mer innovasjon og gjøre Frankrike til en europeisk leder i e-helse i årene som kommer.  

    Medicen, en innovasjonshjelper i Ile-de-France-regionen, beskrev sin aktivitet organisert rundt områdene innovasjon, finansiering og Europa og internasjonalt, spesielt i sektorene Biotech-Pharma, MedTech og digital helse. På sin side presenterte Keenturtle PharmaClass, en klinisk beslutningsstøtteløsning som allerede er distribuert i 40 virksomheter i tre land. PharmaClass tilbyr helsepersonell tilpassede og kontekstualiserte varsler for å øke pasientsikkerheten. 

    Som avslutning på sesjonen om innovasjon presenterte ANS sin aktivitet med å støtte gründere, fremme initiativer mellom e-helseaktører og bygge bro mellom drift og innovative løsninger, og dermed muliggjøre utvikling av mer effektive helsesystemer. 

    Møtet gjorde det også mulig å synliggjøre de ulike initiativene som er iverksatt i Frankrike og Norge for å gi innbyggeren tilbake kontrollen over egne helsedata. En demonstrasjon av MonEspaceSante og dets funksjonalitet fant sted, supplert med fokus på prosessen med å referere applikasjoner fra tjenestekatalogen.  

    Fra norsk side ble HelseNorge-løsningen presentert. Gjennom pandemien har tjenestetilbudet på plattformen økt.