logo

Dignity Care – En digitalt støttet personsentrert helsetjeneste

Prosjektbeskrivelse

De 10% av pasientene som trenger helsetjenester mest, står for 2/3 av kostnadene. Disse pasientene har gjerne mange diagnoser og langvarige helsetjenestebehov. Høye kostnader er dessverre ikke noen garanti for god tjenestekvalitet, ettersom disse pasientene ofte opplever at forløpet blir fragmentert, med gap og overlapp mellom de ulike aktørene.

En årsak til disse kvalitetsutfordringene er manglende verktøy for informasjonsflyt mellom aktørene. Til tross for økende digitalisering av helsetjenestene, har verken de profesjonelle eller pasienten tilgang til relevant dokumentasjon på tvers av systemet. Vi mangler også kunnskap om hvordan et felles digitalt verktøy som støtter samarbeidet mellom pasienter og fagpersoner i komplekse forløp bør se ut.

Det er behov for både tjenesteinnovasjon for å bedre forløpene for pasienter som har komplekse og langvarige behov, og teknisk innovasjon i de digitale verktøyene som støtter slike pasientforløp.

Mål

Overordnet mål

Å forbedre helsetjenester for kronisk syke pasienter med langvarige komplekse behov, gjennom utvikling av Dignity Care verktøyet som skal støtte helsepersonell i å skaffe seg bedre oversikt over sammensatte og langvarige forløp.

Delmål

Dignity Care vil svare på følgende spørsmål:

  1. Hva er effektene av å gi helsepersonell tilgang til de tre viktigste kildene til informasjon om forløpet: Fastlege, kommune og sykehusjournalen?
  2. Hva er effekten av å gi helsepersonell tilgang til en oppsummering av «hva er viktig for pasient» og oppsummeringer av sykehistorien samt planer for pasientens medisinske hovedutfordringer?

Hvis vi lykkes, vil resultatene våre bidra til en kvalitetsstandard for digitale samhandlingsverktøy i helsetjenesten. Prosjektet vårt bidrar til å skape digitalt støttede personsentrerte helsetjenester til nytte for både pasienter og profesjonelle.

Metode

Dignity Care samarbeider med 10 pasientpartnere som lever med mange samtidige diagnoser. De har samtykket til å dele sin elektroniske journal med oss, som har gitt oss innsikt i hvordan helsetjenesten dokumenterer forløp for personer med sammensatte og langvarige behov.

Vi har laget et DC-verktøy i tre versjoner:

  1. Et verktøy som representerer «vanlige tjenester» - hvor helsearbeideren bare har tilgang til informasjon om egen organisasjon.
  2. Et verktøy som i tillegg viser all informasjon fra tre kilder i samme tidslinje (fastlege, sykehus og kommune)
  3. Et verktøy som viser oppsummeringer av pasientens stemme og sykehistorie.

I en RCT hvor vi inviterer leger som er tidlig i sitt utdanningsløp (LIS-leger), sammenlikner vi hvordan disse tre verktøyene understøtter kvalitet på det de fanger opp om: 1) Aktuelle medisinske problemstillinger, 2) Hvilke sosiale og personlige forhold påvirker deres helsemessige situasjon 3) Hva er viktig for pasienten? 4) Hva er de viktigste tiltakene videre og 5) Hvem bør involveres i tiltaksplanen.

Et panel bestående av 3 leger (Fastlege, geriater og LIS-lege) skal gjøre en blindet evaluering av kvaliteten på oppsummering og tiltaksplan. I tillegg vil vi gjøre en prosessevaluering, for å forstå hvordan helsearbeidere opplever bruken av verktøyet når de skal skaffe seg oversikt.